Bäst i test. Perfect Updater är vår favorit bland betalprogrammen av två skäl. Ett snyggt och enkelt gränssnitt i kombination med ett realtivt lågt pris på 125 kronor per år.

Perfect Updater – bäst på alla områden

Perfect Updater finns visserligen inte på svenska, men har det snyggaste gränssnittet av alla de program vi testat. Första gången du startar programmet börjar det söka efter uppdaterade ­drivrutiner direkt och det sker mycket snabbt. När programmet är klart kan du uppdatera datorn med endast ett knapptryck och samtliga uppdateringar laddas ned och installeras automatiskt.

Innan varje installation skapar Perfect Update även en återställningspunkt i Windows så att du kan gå tillbaka om du får problem.

Du kan även hantera alla återställningspunkter direkt i Perfect Updater, vilket gör det extra enkelt att använda.

Perfect Updater kostar 19 dollar per år, vilket motsvarar cirka 125 kronor. Är du beredd att lägga ut en slant på ett uppdateringsprogram är det här det bästa alternativet tack vare sin enkelhet. Bland betalprogrammen hittade Perfect Updater flest uppdateringar med åtta stycken drivrutiner som behövde uppdateras. Perfect Updater visade sig bäst på alla områden.

Plus. Prisvärt. Lättanvänt. Bra prestanda.
Minus. Du måste betala 125 kronor varje år för att använda programmet.
Betyg: (9 av 10)


Drivermax. Det här programmet har kanske det fulaste och klumpigaste gränssnittet av alla programmen i testet. Dessutom är nedladdningen av uppdaterade drivrutiner inte den smidigaste. Programmet är dock gratis och gör sitt jobb.

Drivermax – hittar flest drivrutiner

Drivermax är ett av de två gratisalternativ vi tittat på. Gratis är alltid gott, men inte nödvändigtvis bäst. Drivermax är visserligen ett mycket kompetent program vad gäller förmågan att hitta uppdaterade drivrutiner. Tyvärr dras programmet med ett fult och klumpigt gränssnitt.

En stor nackdel är att programmet inte kan ladda ned uppdaterade drivrutiner direkt. I stället länkar det till en sida på Drivermax webbplats där du kan ladda ned drivrutinerna manuellt. Vill du att programmet ska uppdatera din dator automatiskt måste du köpa pro-versionen som kostar 29 dollar per år, cirka 200 kronor.

Vi irriterar oss också på att Drivermax webbplats ibland visar ett meddelande som säger att webbplatsen är överlastad och du som gratisanvändare måste vänta en halvminut innan du kan ladda ned drivrutinen. Ett uppenbart försök att få dig att köpa pro-versionen.

Drivermax är det program som hittar flest drivrutiner på vår testdator med 14 tillgängliga uppdateringar. Drivermax delar dock upp resultaten på enskilda filer, medan exempelvis Slimdrivers i stället samlar liknande drivrutiner som en uppdatering. Därför visar ­Drivermax fler uppdateringar, men det egentliga resultatet är egentligen detsamma eller i närheten av Slimdrivers.

Plus. Bra resultat. Snabbt. Gratis.
Minus. Fult gränssnitt. Kan inte uppdatera inuti programmet. Krångligt att ladda ned drivrutiner.
Betyg:  (7 av 10)


Slimdrivers. Vill du inte betala för ditt program är ­Slimdrivers ­tveklöst den bästa lösningen. Ett någorlunda lättanvänt ­gränssnitt i ­kombination med enkel ­nedladdning av nya drivrutiner gör det till det bästa gratis­alternativet.

Slimdrivers – gratis och enkelt att använda

Slimdrivers är utan tvekan det bästa gratis­alternativet för den här typen av program. Programmet är både snyggt utformat och är enkelt att använda. När programmet hittar en uppdaterad drivrutin klickar du endast på knappen för uppdatering och den laddas ned direkt. Dessutom skapar Slimdrivers en återställningspunkt i Windows så att du kan återställa ditt Windows om den nya drivrutinen skulle ställa till problem.

Den enda nackdelen med Slimdrivers är att programmet endast kan installera en drivrutin åt gången. Många av betalprogrammen i den här kategorin låter dig uppdatera samtliga drivrutiner på en och samma gång. Men Slimdrivers är gratis och med handen på hjärtat så är det inte speciellt ofta du behöver uppdatera dina drivrutiner, så det känns som ett litet problem i praktiken.

En annan sak vi inte gillar med Slimdrivers är att programmet vid installation, på samma sätt som Drivermax, försöker installera AVG:s verktygsfält i webbläsaren. Avmarkera det vid installationen!
Gratisversionen av Slim­drivers fungerar bra för de flesta. Vill du emellertid kunna uppdatera flera drivrutiner på samma gång och även kunna göra processen automatisk kan du köpa Driverupdate från samma företag som kostar 30 dollar per år, cirka 200 kronor.

Drivermax och Slim­drivers hittar många upp­dateringar på vår dator – som vi nämner ovan hittar Drivermax några fler. Användarvänligheten och enkelheten gör emellertid att vi utser Slim­drivers som det bästa alternativet bland gratisprogrammen.

Plus. Lättanvänt. Snyggt. Gratis.
Minus. Uppdaterar en drivrutin i taget. Inga automatiska uppdateringar.
Betyg: (8 av 10)


Driver Reviver. Vi upplevde Driver Reviver som nästan identiskt med ­Perfect ­Updater vad gäller funktioner och användarvänlighet. Det kostar dock 75 kronor mer per år att använda. Några andra skillnader kunde vi inte ­upptäcka.

Driver Reviver – lättanvänt men dyrt

Precis som Perfect Updater (sidan 43) är Driver Reviver mycket enkelt att använda med sitt rena och okomplicerade gränssnitt.
Det som drar ned betyget på Driver Reviver (jämfört med testvinnaren Perfect Updater) är att det kostar cirka 75 kronor mer per år. I övrigt är båda programmen rätt likvärdiga i funktioner användbarhet.

Driver Reviver är dock inte lika duktigt på att hitta upp­dateringar och är tillsammans med Driverscanner de sämsta programmen i testet på den här punkten.

Plus. Snyggt gränssnitt. Lättanvänt. Snabbt.
Minus. Dyrt. Hittade få ­uppdateringar. ­Utmärker sig inte.
Betyg:  (6 av 10)


Driverscanner. Det här är det enda alternativet av de testade ­programmen som finns på svenska. Programmet är även snyggt utformat och enkelt att använda, men kanske lite för dyrt jämfört med Perfect Updater.

Driverscanner – finns på svenska

Driverscanner är det enda programmet bland de vi tittat på som finns på svenska. Gränssnittet är dessutom snyggt och enkelt att använda. Det är något vi också förväntar oss av ett program som kostar 30 dollar per år, cirka 200 kronor. Då ingår även programmet Systemtweaker som trimmar inställningarna i Windows för bästa prestanda.

Efter att Driverscanner ­hittat uppdateringar för olika drivrutiner klickar du endast på en knapp för att automatiskt ladda ned dem på datorn. Väl nedladdade kan du installera de uppdaterade drivrutinerna en efter en. Innan du installerar varje drivrutin kommer Driverscanner att fråga om du vill skapa en återställningspunkt i Windows.

Vill du absolut ha ett program på svenska och är beredd att betala för det är Driver­scanner ett bra val. Ett lätt­använt och snyggt program som gör jobbet. Driverscanner var tillsammans med Driver Reviver emellertid de två program som hittade minst antal uppdateringar på vår testdator.

Plus. På svenska. Lättanvänt. Systemtweaker ingår.
Minus. Dyrt. Hittade få ­uppdateringar. Hänger sig ibland.
Betyg:  (7 av 10)