Klicka på bilden för att förstora.

Så gjorde vi testet

I vårt test använde vi oss av en ren installation av Windows 8 på en modern dator. Innan vi testade de olika programmen uppdaterade vi datorn med Windows Update för att kontrollera hur många fler drivrutiner programmen hittar som inte täcks av ­Windows Update.

Antalet funna drivrutiner kan skilja sig åt då vissa av programmen, som exempelvis Drivermax, rapporterar enskilda drivrutiner. Andra program som Slimdrivers slår samman vissa typer av drivrutiner till ett paket. Vi tog därför sökresultaten med en nypa salt.

Vi lade stor vikt vid användarvänlighet och hur enkelt det är
att installera de nya drivrutiner som hittas. Vi testade också hur enkelt det är att återställa en dator till tidpunkten innan upp­dateringen om det skulle bli problem.

Vi kikade på kostnaderna. Att uppdatera drivrutiner är något du med lite kunskap och tid kan göra själv. Vi anser därför att du inte bör lägga ned alltför mycket pengar på ett sådant här program.

Därför räcker inte Windows Update

Du kanske ställer dig ­frågande till varför du bör köra andra program än det inbyggda Windows Update för att uppdatera ditt ­Windows. Windows Update har en begränsning i att det endast uppdaterar Microsofts egna program samt de drivrutiner som certifierats av Microsoft.

Eftersom det oftast tar väldigt lång tid att certifiera en drivrutin hos Microsoft får du sällan de senaste ­drivrutinerna via Windows Update. De program som vi testar här kontrollerar med respektive tillverkare av de tillbehör du har installerade på datorn om det finns en ny drivrutin. Det innebär å ena sidan att det finns en större risk för buggar då drivrutinerna från de olika tillverkarna inte är testade lika hårt som de drivrutiner som är certifierade av Microsoft.
Å andra sidan är det inte alla tillverkare som certifierar sina drivrutiner med Microsoft.

De program vi testat här ska därför inte ses som ersättare till Windows Update, utan snarare som ett komplement. För att
nå bästa prestanda på din dator bör du köra både ­Windows Update och något av de program vi testat här.

Så här ställer du in ­automatisk uppdatering
Vill du vara säker på att du alltid har de senaste säkerhetsuppdateringarna för Windows kan du ställa in så att Windows Update körs automatiskt och även installerar alla uppdateringar automatiskt.
1. Gå till Kontrollpanelen och välj System och säkerhet.
2. Klicka sedan på ­Windows Update.
3. I den vänstra kolumnen väljer du Ändra inställningar.
4. I listan som visas väljer du Installera uppdateringar automatiskt och klickar OK.Diskutera program på Eforum