Siffror från mätföretaget Net Applications visar att Microsofts IE ökade i användande under 2012. I slutet av december hade webbläsaren en andel på 54,8 procent, en ökning med 2,9 procentenheter sedan början på året.

Den plötsliga ökningen är en stark kontrast efter att i åtta år stadigt tappat andelar till konkurrenterna. I början av 2005 hade IE en andel på nästan 90 procent, och har sedan dess tappat till framförallt Firefox och Chrome.

I slutet av 2010 låg IE på sin lägsta placering någonsin med 51,9 procents andelar.

ie andelar vänder

Enligt Al Hilwa på analysföretaget IDC beror IEs vändning framförallt på IE9 som introducerade nytt stöd för html5 och en rad andra tekniker.

– IE9 var en superb webbläsare som nu har förbättrats med IE10, och därmed minskat klyftan till Chrome och Firefox, säger Al Hilwa.

Han tror dock inte att Microsoft någonsin kommer att kunna erhålla samma marknadsandelar bland webbläsare som företaget hade för åtta år sedan. Dessutom spelar mobiltelefoner och surfplattor en större roll än tidigare.

– Webbläsarnas totala andelar kommer i allt större utsträckning att spridas ut på mobila enheter. Det ökande användandet av iPad och Androidplattor kommer att göra andelarna bland webbläsare mer fragmenterade framöver, säger Al Hilwa.

Enligt Net Applications siffror ser det mörkt ut för Microsofts webbläsare på mobila enheter hittills. I december förra året stod IE9 för endast en procent på alla mobila enheter och IE10 stod för 0,06 procent. Apples Safari för IOS stod för 61 procent under samma period.

För tillfället kan Microsoft emellertid fira sina framgångar bland pc-datorer.

IDG News