Du har säkert ibland behov av att omvandla en bild innehållande text till just text. Det kan handla om något som du själv läst in med din skanner eller en bild från internet.

Självklart kan du då använda något komplicerat ocr-program ­(optical character recognition, optisk textigenkänning), men har du Microsoft Office finns en behändig ocr-funktion inbyggd i Anteckningsprogrammet Onenote.

Med enkla klipp- och klistramanövrer översätter du snabbt din bild till ursprungstexten och kan sedan använda och redigera den som vanligt.

Observera att vi i exemplet nedan går över ån efter vatten – det handlar om en skärmdump från PC för Allas webbsida, där vi lika bra kunde ha kopierat texten direkt. Men poängen är att ge en tydlig ­visning av processen.

onenote ocr
1. Öppna Onenote. Starta programmet Onenote och påbörja en ny anteckning. Klistra in din bild som innehåller text. (Observera att för liten grad på teckensnittet eller konstiga färger fungerar dåligt.)

onenote ocr
2. Kopiera text från bilden. Högerklicka därefter på din in­­klistrade bild och välj Kopiera text från bild (tredje alternativet uppifrån) i den meny som öppnas. Programmet känner själv av vad som är text i bilden.

onenote ocr
3. Klistra in. Klicka längre ned i anteckningen och tryck Ctrl + V för att klistra in, så får du orden från bilden som ren text. Nu kan du radera ursrungsbilden och arbeta vidare med texten i din anteckning.

onenote ocr
4. Använd andra program. Självklart kan du i stället välja att klistra in din text i något annat program, som Anteckningar eller den ordbehandlare du helst använder, om du hellre vill jobba vidare med den där.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Windows Onenote (från Office-paketet).
Tid: 10 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att enkelt översätta en bild innehållande text till ren text.