Säkerhetskopiering kan du göra på två nivåer. Den viktigaste handlar om dina privata filer och dokument. Dem bör du säkerhetskopiera regelbundet. Men någon gång kan det också vara bra att göra en komplett kopia av din systemdisk.

Då kan du använda den om du drabbas av haveri och måste installera om. Den återställningsskiva du fått av dator­tillverkaren raderar allt och börjar om, men med en speglad ­systemdisk kan du behålla alla dina program och inställningar.

Du bör alltså göra avbildningen när datorn fungerar som den ska och alla program och inställningar är som du vill ha dem. Du kan göra den på dvd-skivor, men då går det åt många – en extern hårddisk är bättre.

Vi visar hur det går till i ­Windows 7 och Windows 8. En mot­svarande funktion finns i ­Windows Vista, men den fungerar lite annorlunda och inte riktigt lika bra.

spegla hårddisk
1. Starta kopiering. Öppna Säkerhetskopiering och åter­ställning i Kontrollpanelen och klicka sedan på Skapa en ­systemavbildning till vänster. Systemet söker efter platser att spara kopian.

spegla hårddisk
2. Bestäm plats för kopian. Nu kan du välja var du vill spara din diskavbild. Satsar du på dvd-skivor måste du förmodligen vara beredd med ganska många. Möjligheten att kopiera till en nätverksplats finns bara om du har en Windows-version högre än Home.

spegla hårddisk
3. Välj vad som ska säkerhetskopieras. Markera vilka enheter du vill inkludera. Systemenheterna är valda från början och mer behövs inte, det tar bara upp plats. Övriga diskenheter säkerhets­kopierar du bäst på annat vis.

spegla hårddisk
4. Bekräfta och kör. När allt är klart är det bara att starta. Kopieringen kan ta lång tid, men sedan har du en avbild som kan användas till att återställa ditt system från Windows reparationsmeny. Glöm inte att komplettera med vanlig säkerhetskopiering av dina viktiga filer.Diskutera hårddiskar & lagringsmedia på Eforum

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program/tjänst: Windows 7/8.
Tid: En eller flera timmar (beroende på datamängd).
Det här lär du dig:

  • Att göra en systemavbildning.