Ett nyupptäckt säkerhetshål i Java utnyttjas redan aktivt av hackare på internet och säkerhetsexperter uppmanar användare att stänga av javafunktionen på sina datorer.

– Vi kan bekräfta att det här är ett nytt säkerhetshål. Vi har återskapat problemet på Java 1.7 uppdatering 9 och 10. Andra versioner kan vara sårbara och vi undersöker det just nu, säger Bogdan Botezatu på säkerhetsföretaget Bitdefender.

Säkerhetsexperter på säkerhetsföretaget Alienvault bekräftar att attacker kan genomföras på den senaste versionen av Java 7.

– Det här är som en öppen jaktsäsong mot konsumenter, säger HD Moore på säkerhetsföretaget Rapid7.

Enligt honom drabbas alla plattformar som kör Java 7, Windows, Mac och Linux. Oracle som ligger bakom Java har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Samtliga säkerhetsexperter rekommenderar användare att stänga av javafunktionen för samtliga webbläsare på datorn.

Så här stänger du av Java

1. I Windows går du till Kontrollpanelen och letar upp ikonen för Java inställningar. Använder du Windows XP och inte ser den kan du växla till ”Klassisk vy”. I Windows Vista och Windows 7 kan du behöva växla till små ikoner för att se den.

kontrollpanelen java

2. När du startat inställningar för Java öppnar du fliken som heter Säkerhet.

3. Avmarkera sedan valet högst upp som heter ”Aktivera Java-innehåll i webbläsaren” och klicka sedan på Ok.

avmarkera java

4. Starta om din webbläsare och testa att Java har stängts av på den här webbsidan.

Kör du Mac kan du stänga av Java i inställningarna för den webbläsare du använder. Vill du stänga av Java helt i OS X kan du gå till Program / Verktygsprogram och starta Java Preferences. Avmarkera alla tillval enligt följande bild:

java os x

IDG News