Som förälder vet du att det ibland är ett herkulesarbete att planera in fotbollsträningar, kurser, tandläkarbesök, ­föreningsmöten och Justin Bieber-konserter på ett sätt så att schemat fungerar för alla i familjen.

Oavsett om du och dina familjemedlemmar använder Windows, Mac, Android eller IOS så erbjuder varje operativsystem någon form av kalender. Problemet med dessa lösningar är att kalendrarna endast är lokala och det går inte att dela kalendrar med varandra på ett enkelt sätt.


Många använder i dag sms för att informera varandra och planera olika händelser. Varje familjemedlem måste därför mata in händelsen i sin lokala kalender, vilket resulterar i att det inte går att få en bra översikt i planeringen. Skulle en inplanerad händelse kräva en ändring måste processen upprepas återigen.

Lösningen på problemet heter Google Kalender, Googles molntjänst som inte bara är ­gratis, den fungerar dessutom på alla plattformar och enheter. Det fiffiga med Google Kalender är att alla medlemmar i familjen kan synkronisera sina kalendrar på ett och samma ställe.

Snabb översikt
Genom att alla i familjen delar en och samma kalender kan ni enkelt se vad som står på agendan. Du får snabbt information om när barnen ska till tandläkaren eller när din bättre hälft ska på kvällskurs. Med endast ett knapptryck får du en snabb översikt av familjens alla aktiviteter och inplanerade händelser.

Behöver du gå in i kalendern och ändra en viss händelse så uppdateras alla medlemmars kalendrar helt automatiskt.

google kalender

Flera kalendrar möjligt
Det finns förstås andra lösningar än Google Kalender. Använder exempelvis alla i familjen Apples produkter, det vill säga Mac och IOS, kan en liknande lösning uppnås med hjälp av molntjänsten Icloud.

Microsoft har även en liknande kalenderlösning via ­onlinetjänsten Outlook. Vi har dock valt Google Kalender då det är den tjänst som är enklast att använda och fungerar bästa på olika typer av plattformar.

Att dela kalendrar är inte begränsat till familjen, Google Kalender kan användas av alla typer av grupper, från vänner till arbetskamrater. Du kan även skapa olika kalendrar som delas av olika grupper, det vill säga en kalender för familjen och en annan för arbetskamraterna.
______________________________________________________________

Skola: Google-kalender
Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 1 timme.
Det här behöver du:
  • Dator med internet­uppkoppling
  • Smartphone – om du vill synkronisera din kalender med din mobila enhet.
Det här lär du dig:
  • Att skapa Google-konton till alla i familjen.
  • Hur du delar kalendern med alla familjemedlemmar och bestämmer rättigheter för var och en.
  • Synkronisera kalendern med mobilen.
  • Skapa sms-påminnelser.