Steg för steg: Skapa en gemensam familjekalender
När du själv och övriga medlemmar har ett Google-konto är det dags att se till så att allas kalendrar är rätt inställda. Har du angett Sverige som hemland när du skapade ditt Google-konto kommer Googles kalender redan att vara inställd med svenska inställningar, men för att vara säker kan du gå till inställningarna och bekräfta att allting är rätt inställt.

1. Gå först till www.google.com/calendar och logga in med ditt Google-konto om du inte redan är inloggad. Uppe i det högra hörnet på bildskärmen klickar du på det lilla kugghjulet och väljer sedan Inställningar.

google kalender

2.
På sidan för inställningar bör du framför allt kontrollera att Sverige är valt som land och att tidszonen är satt till GMT +01 (Stockholm). De resterande inställningarna kan du ändra efter eget tycke och smak.

google kalender

3.
När du är klar klickar du på spara och tas då tillbaka till huvudsidan för din kalender. I vänsterspalten hittar du en minikalender som visar alla dagar i den aktuella månaden. Under denna minikalender finns det två stycken sektioner, Mina kalendrar och Andra kalendrar. Här visas både dina egna kalendrar och andra personers kalendrar.

Normalt har du en kalender med ditt namn som vi kan kalla din privata kalender. Du kan välja om du vill dela med dig av din privata kalender till familjen eller om du vill skapa en ny kalender som är gemensam för hela familjen. Här gör du som du vill, men det är ingen dum idé att behålla en privat kalender och skapa en separat för familjen. Det finns trots allt saker som inte alltid är av intresse för de övriga familjemedlemmarna.

Skapa därför en ny kalender genom att klicka på den lilla nedåtpilen till höger om Mina kalendrar och välj Skapa ny kalender.

google kalender

4.
På sidan för att skapa en ny kalender uppmanas du att ange ett namn för kalendern. Döp den till något passande som exempelvis Familjens kalender. Lägg sedan till en beskrivning och platsinformation om du önskar. Längre ned på sidan bör du se upp med tillvalet Gör denna kalender offentlig. Det är inte aktiverat och bör heller inte aktiveras om du inte vill att hela världen ska kunna se din kalender. Aktiverar du funktionen kommer kalendern att bli sökbar på Googles söktjänst, något som inte rekommenderas för varken en privatkalender eller familjekalender.

google kalender

5. Under nästa avdelning är det dags att bjuda in de personer som ska få ta del av kalendern. Här skriver du in e-postadressen till den eller de personer du vill ska kunna använda familjekalendern. Till höger väljer du vilka rättigheter personen ska ha i kalendern. ­Standardvalet är Se alla uppgifter om händelser, vilket betyder att personen kan se alla händelser som läggs in, men kan inte göra några ändringar. Vill du att personen ska kunna göra ändringar i kalendern kan du i stället ändra till Göra ändringar i händelser.

google kalenderHär kan du själv välja hur upplägget ska vara, vill du att endast föräldrarna ska kunna lägga upp nya händelser anger du att ni har rättigheter medan barnen endast har möjlighet att se alla uppgifter.

När du lagt till alla familje­medlemmarna klickar du på Skapa kalender längst ned på sidan. Nu tas du tillbaka till huvudsidan och du bör se den nya familjekalendern i vänsterspalten under din privata kalender (se bild till vänster).

Genom att klicka på de olika kalendrarna kan du välja om endast en av dem ska visas eller som samtliga kalendrar ska visas i det stora kalenderfönstret till höger. Din privata kalender märks normalt med en röd fyrkant till vänster om den är aktiv och övriga kalendrar märks normalt med en blå fyrkant till vänster om de är aktiverade.

6. För att skapa en händelse i din familjekalender klickar du först på den röda knappen som heter Skapa högst upp till vänster. På sidan som visas skriver du in en rubrik för händelsen och detaljerna kring den aktuella händelsen. I mitten av sidan väljer du vilken kalender som ska användas för händelsen, i det här fallet väljer du Familjens kalender, eller det namn du tidigare gav familjekalendern. När du är klar klickar du på Spara högst upp och alla medlemmar av kalendern kommer nu att se händelsen i sina respektive kalendrar. Svårare än så är det inte.

google kalender

google kalender
______________________________________________________________

Skola: Google-kalender
Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 1 timme.
Det här behöver du:

  • Dator med internet­uppkoppling
  • Smartphone – om du vill synkronisera din kalender med din mobila enhet.

Det här lär du dig:

  • Att skapa Google-konton till alla i familjen.
  • Hur du delar kalendern med alla familjemedlemmar och bestämmer rättigheter för var och en.
  • Synkronisera kalendern med mobilen.
  • Skapa sms-påminnelser.