Analysföretaget UBS uppger i en rapport att Microsofts nya surfplatta, Surface RT, sålde en miljon enheter under det fjärde kvartalet. Det är lägre än förväntningarna som låg på cirka två miljoner sålda enheter.

Enligt Brent Thill på UBS beror siffrorna på att många kunder föredrar Apples Ipad framför Surface RT. Ett annat problem är att Microsoft endast sålde Surface RT i sina egna butiker under det fjärde kvartalet.

Det var först i mitten av december som det gick att köpa Microsofts surfplatta i något av de större elektronikvaruhusen i USA. Microsoft meddelade även i mitten av december att efterfrågan på Surface RT var positiv, men har inte avslöjat några säljsiffror.

Rapporten från UBS kommer endast några dagar efter att Samsung meddelade att företaget inte kommer att släppa någon surfplatta med Windows RT på den amerikanska marknaden. Enligt Samsung har efterfrågan inte mött förväntningarna.

UBS tror dock att det finns fortfarande hopp om att Surface Pro som släpps senare denna månad kan förbättra siffrorna bland framförallt företagsanvändare.