Har du behov av att ta reda på vad som händer runt din dator? Det kan ju till exempel vara aktuellt för att hålla koll på hemmet eller hotellrummet när du inte är där. Ispy är ett trevligt litet gratisprogram som omvandlar din dator till en automatisk övervaknings­central.

spionera ispyDu kan få inspelning av både ljud och bild med rörelsedetektering, så att du slipper fylla hårddisken när ingenting rör sig. Möjlighet finns också till bland annat kontroll via nätet, automatisk uppladdning av filmerna med mera. Men här visar vi hur du kommer igång, så får du lära dig resten själv.

Ladda ned och installera Ispy från www.ispyconnect.com.

spionera ispy

1. Lägg till. Starta programmet Ispy och klicka på Add och sedan Microphone. Välj din mikrofon vid Device. Stäng med OK och klicka sedan på Finish. Klicka på Add igen och sedan Local camera. Din webbkamera bör synas under Video Device. Välj upplösning, klicka OK.

spionera ispy

2. Ställ in.
Därefter väljer du den mikrofon du just lade till, en bit ned i fönstret, vid Microphone. Stäng till sist dialog­rutan med ett klick på knappen Finish. Du bör nu kunna se att kameran fungerar.

spionera ispy

3. Välj var filer ska sparas.
Klicka på Settings i menyn Options. Byt till fliken Storage. Välj nu den mapp där du vill spara dina inspelningar, högst upp vid Media Directory. Stäng dialogrutan med OK.

spionera ispy

4. Spela in.
Nu behöver du bara klicka på Switch all on för att starta inspelningen (och Switch all off – knappen under – för att stoppa). Se till att ha en helt mörk skärmsläckare så att det inte syns vad som pågår.

Fakta

Svårighetsnivå: Avancerad.
Program/tjänst: Windows XP/Vista/7/8.
Tid: 30 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att använda datorn som övervakningskamera.