I går visade Facebook upp företagets nya söktjänst som går under namnet Graph Search eller Innehållssökning på svenska. Till skillnad från traditionella söktjänster baseras resultaten på information som samlas in från dina vänner på det sociala nätverket.

Det betyder att du kan göra sökningar i stil med ”visa bilder på min familj”, och söktjänsten radar då upp alla bilder på dina familjemedlemmar. Sökningarna är dessutom semantiska vilket betyder att du kan skriva en fråga på naturligt språk likt ”visa alla mina vänner som gillar att resa”.

Enligt Facebooks vd, Mark Zuckerberg, skiljer sig Innehållssökning från andra söktjänster då den inte länkar till resultaten, utan visar svaren direkt. Nedanstående videoklipp visar hur Innehållssökning fungerar i praktiken.

Vad betyder det här för mig?

Innehållssökning betyder att det är dags för dig att än en gång se över dina sekretessinställningar. Enligt Facebook har stort arbete lagts ned på att hantera användarnas sekretessinställningar så att sökresultaten inte visar information som användarna inte vill ska visas.

Det sätter emellertid press på dig som användare att se över dina sekretessinställningar och anpassa din information. Exempelvis visas endast bilder på dig eller bilder du laddat upp om du angett att de ska vara synliga för dina vänner eller alla.

Facebooks Innehållssökning kommer först att testas bland några hundra tusen användare i USA. Tjänsten kommer senare att släppas till allmänheten under de kommande månaderna. Du kan redan nu anmäla ditt intresse att testa tjänsten genom att skriva upp dig på väntelistan.

IDG News