Google säger sig nu ha svaret på alla problem som är förknippade med bortglömda eller dåliga lösenord. Företaget har tillsammans med svenska Yubico tagit fram en teknik som använder sig av en usb-nyckel som kan ersätta traditionella lösenord.

Usb-nyckeln kan utformas som ett smycke eller en ring och ansluts till datorn när användaren surfar på nätet. En webbläsare som är kompatibel med Googles teknik ska kunna känna av om usb-nyckeln är ansluten och sedan logga in på webbplatser utan att användaren behöver skriva in ett lösenord.

google usb lösenord

– Det är hög tid att vi slutar använda lösenord och titta efter någonting bättre, skriver Googles Eric Grosse och Mayank Upadhyay i en forskarrapport.

Tekniken är dock inte ny och liknanden lösningar används i dag av många företag. Den har dock inte lyckats slå igenom bland konsumenter, något som Google nu vill ändra på.

Google lösning kräver inte att något program installeras på datorn för att fungerar, utan endast att webbläsaren är förberedd för tekniken. Webbplatser kan sedan erbjuda inloggningar via Googles teknik med relativt enkla medel. Tekniken ska enligt Google även vara öppen.

Som en extra säkerhetsåtgärd måste användaren godkänna usb-nyckeln varje gång den används i ny dator. Det sker genom att en engångkod skickas som sms till användarens mobiltelefon.

Google erkänner dock att tekniken måste accepteras på en stor skala för att den ska bli användbar. Google hoppas kunna testa tekniken på fler webbplatser men kan inte säga om eller när tekniken kommer att börja användas skarpt.

Läs mer om lösenord och säkerheten kring dessa på lösenordsbytardagen.se.