Om du inte är väldigt oförsiktig och använder samma lösenord överallt har du en hel del olika att komma ihåg, plus pin-koder till alla plastkort, puk-kod till telefonen och allt vad det nu kan vara. Med ett smidigt program kan du enkelt hålla reda på allihop och sam­tidigt ha dem skyddade med kryptering.

keepass lösenordVi visar hur det går till med programmet Keepass, som är gjort i öppen källkod och alltså helt gratis. Det har dessutom den stora fördelen att det finns i versioner för Android, Iphone/Ipad och Windows Phone. Med en enkel synkro­nisering av databasen (till exempel via Google Drive eller liknande) kan du ha exakt samma uppgifter med dig vart du än går.

Börja med att ladda ned och installera Keepass 2.20 från keepass.info. När du följt ­guiden kan du fortsätta att utforska programmets alla finesser.

keepass lösenord
1. Starta. Starta programmet och välj Nytt i Arkiv-menyn. Skapa en ny databasfil, till exempel i din Google Drive-mapp. Välj ett lösenord och upprepa det. För ännu högre säkerhet kan du komplettera med en valfri nyckelfil, exempelvis en bild eller favoritlåten.

keepass lösenord
2. Skapa grupper. Fönstret Databasinställningar kan du hoppa över med OK. Nu öppnas huvudfönstret, med olika sorteringsgrupper till vänster. Högerklicka och använd Lägg till grupp för att skapa egna, till exempel Mobiltelefon och Bankkort.

keepass lösenord
3. Skapa poster. Nu kan du skapa dina lösenordsposter i respektive grupp genom att högerklicka i högra panelen och välja Lägg till post. Skriv in användarnamn, lösenord, eventuell webbadress och kanske en kommentar. Byt ikon om du vill.

keepass lösenord
4. Använd. I din databas kan du sedan kopiera användarnamn och lösenord genom att markera en post och utnyttja Ctrl + B och Ctrl + C, eller öppna posten och kolla din pin-kod. På en webbsida kan du också ställa dig i rätt fält och trycka Ctrl + V för automatisk ifyllning.Diskutera säkerhet på Eforum

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows (alla versioner)
Tid: 20 minuter.
Det här lär du dig:

  • Spara dina lösenord på ett säkert sätt.