Har din internetförbindelse börjat kännas trög? Det kan bero på att någonting använder internet i bakgrunden utan din vetskap. Om du har ett bra säkerhetsprogram igång (och det har du väl?) är det mindre troligt att det handlar om något elakt, men du kanske ändå vill anslutning förbindelseta reda på vilka din dator kommunicerar med.

Det går att göra med enbart Windows inbyggda verktyg, men då blir resultatet lite svårare att tolka och du måste ha lite mer kunskaper. Vi presenterar både denna metod (tre första stegen nedan) och en lite enklare, som utnyttjar ett program (sista steget).

anslutning förbindelse

1. Anlita tolken. Öppna Alla program, gå till Tillbehör och höger­klicka på Kommandotolken. Välj Kör som administratör. Godkänn eventuella säkerhetsfrågor. (I Windows 8 finns Kommandotolken under Windows + X, i Windows XP behövs inget administratörsläge.)

anslutning förbindelse

2. Kör Netstat.
Skriv: netstat -abf 5 > c:\aktivitet.txt (på samma sätt som i bilden ovan). I Windows XP måste du ­utelämna bokstaven f. Vänta några minuter och avsluta sedan ­körningen med Ctrl + C.

anslutning förbindelse

3. Kolla data.
Öppna filen aktivitet.txt som finns i C: med programmet Anteckningar. Du får fram en komplicerad lista, där du till vänster ser vilka program som är öppna mot nätet och till höger mot vilken adress. Använd Google för att kolla de program du är osäker på.

anslutning förbindelse

4. Enkla sättet.
Gå till www.nirsoft.net/utils och ladda ned programmet Currports. Öppna zip-filen och kör programmet. Du ser samma information med betydligt tydligare visning, men måste fortfarande själv kolla det du inte vet vad det är.

Fakta

Svårighetsnivå: Avancerad.
Program: Windows (alla versioner).
Tid: 30 minuter.
Det här lär du dig:

  • Kontrollera din dators förbindelser med nätet.