Under 2020 ställdes många i både Sverige och hela världen inför nya säkerhetsdilemman när det gäller hemdatorn. Pandemin orsakade stängda arbetsplatser och föreläsningshallar till förmån för jobb, möten och utbildning på distans. Mycket mer tid tillbringad mellan hemmets fyra väggar, och utsuddade gränser mellan jobblivet och det privata, även för hemdatorn.

Testade säkerhetspaket

Datorbutikerna sålde slut på webbkameror. Zoom, Teams och Google Meet har blivit vardagsverktyg för allt från skolor till företag och föreningar som nu har träffar digitalt istället för ansikte mot ansikte. För alla som tagit med sig kontorsjobbet hem, och som inte samtidigt fått med sig en av arbetsgivaren säkrad dator kan också få vissa extra krav på sig. Du vill inte råka läcka viktiga kontouppgifter eller känsliga dokument när jobbets it-miljö blandas med hemmets.

Vi flyttar också mer och mer av vardagens kommers in i datorn. Nätbeställda vardagsvaror som matkassar, hämmat och andra nödvändigheter som apoteksvaror har fått en kraftig ökning. Det innebär ytterligare platser där dina personuppgifter, inklusive hemadresser och ibland portkoder, skickas över nätet.

Det gör en bra säkerhetslösning i hemmamiljön extra viktig. Många av programpaketen inkluderar sådant som programbaserad kontroll av datorns webbkamera, så att ingen hackare kan sätta igång den och spionera på dig.

5 saker att tänka på när du skaffar ett säkerhetsprogram

 

Hur långt kommer du utan paket?

Vill du bara skydda sig mot grundläggande virus- och webbhot kommer du långt med Microsofts inbyggda antivirusverktyg Defender och den egna brandväggen – eller med något av flera bra gratisalternativ.

Defender är ett bra virusskydd som ger grundtrygghet, men det är inte riktigt lika effektivt som några av alternativen på att rensa bort farlig kod vid infektion, och är dessutom mer resurskrävande än en del andra gratis antivirus.

Speciellt bra kan de fungera om du kompletterar med något eller några av de gratisverktyg som flera av antivirusföretagen har för sådant som extra surfskydd. Det går att sätta ihop en bra svit internetsäkerhetsfunktioner utan att betala en slant.

Men komplett blir det aldrig, och de bästa verktygen reserverar tillverkarna för sina betalprogram. Vill du ha extra trygghet mot att den mänskliga faktorn ställer till det, en bred uppsättning funktioner som tillsammans bidrar till komplett säkerhet i datorn och dessutom kan hjälpa dig med dess allmänna prestanda och hälsa, då är ett bra säkerhetspaket rätta valet.
 

Separat bedömning av olika funktioner

I vårt test hänvisar vi till omdömen från de välkända oberoende antiviruslabben AV Test och AV Comparatives för ett omdöme om hur bra just virusskyddet i vardera säkerhetspaket är. De tittar framförallt på tre saker.

1. Hur bra kan programmen detektera och blockera en stor mängd virus, trojaner, webbskript och andra intrångsförsök? De tittar både på kända viruslistor och hur programmen hanterar okända hot genom att analysera hur olika typer av kod i datorn beter sig.

2. Hur mycket påverkar denna konstanta övervakning datorns prestanda? Laddar webbsidor långsammare? Tar det extra tid att starta eller installera program? Tar virusskyddet upp processorcykler och minne? Svaret på alla de frågorna är alltid ja. Men frågan är hur mycket. Du vinner inget i prestanda på att till exempel skippa säkerhetspaket. Då aktiveras Windows Defender automatiskt, och det är oftast sämre optimerat.

3. Hur ofta träffar detekteringen fel och orsakar falsklarm? Det vill säga att virusskyddet varnar användaren för intrång och attacker, när det rör sig om legitima program som fungerar som de ska. Många falsklarm är inte ett problem för säkerheten, men kan vara ett klart irritationsmoment om du manuellt måste förklara för virusskyddet vad den ska ignorera.

Alla virusskydden vi testar ska ha fått ett väl godkänt betyg av dessa experter för att vi ska testa det. Faktum är att alla får toppomdöme just på den viktigaste första punkten. Så vilket säkerhetspaket du än väljer kan du vara trygg med att virusskyddet i grunden håller måttet.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga större leverantörer av säkerhetspaket som erbjuder kompletta multi-licenspaket med svenskt gränssnitt. Av tio tillfrågade fick vi tag på testlicens för fem, och kunde komplettera med fullt fungerande gratis utvärderingsversioner av programmen från fyra till. En leverantör, Trend Micro, fick vi varken tag på testlicens från eller kom över en fungerande utvärderingsversion.

Programmen testades på en bärbar pc med fullt uppdaterad Windows 10 Home-installation, Intel Core i5-processor, 16 GB minne och 1 TB ssd. Datorn är en väl använd bärbar med en stor mängd installerade program. Efter varje test återställdes datorn till en sparad komplett systembild för att nollställas. Vardera program testades under minst två dagars vardaglig användning med manuell bedömning av funktionalitet och användarvänlighet.


Avast Premium Security: Tryggt och snyggt till bra pris

Har du en stor familj kan du säkra många datorer, men utan föräldrakontroll.

Avast Premium Security

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med pressat pris, starkt och problemfritt virusskydd och ett smidigt gränssnitt kommer Avast långt. Funktionsutbudet är inte komplett, men det programmet kan göra gör det riktigt bra.

Positivt

 • Säkert virusskydd.
 • Gott om användbara funktioner.
 • Bra pris.

Negativt

 • Ingen föräldrakontroll.
 • Inget billigt alternativ för färre användare.
Testad: Januari 2021
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp2) eller nyare, 1 GB ram, 2 GB ledig lagring
Prisexempel: 499 kr (1 år, 10 enheter).

 Läs hela testet av Avast Premium Security 


Bitdefender Total Security: Funktionsrikt paket i toppklass

Med uppsnyggat gränssnitt och fortsatt utmärkt funktionsutbud håller sig Bitdefender i topp.

Bitdefender Total Security
Betyg 5 av 5

Omdöme

Bitdefender lyckas hålla undan från konkurrensen, och kniper en topplats tack vare bibehållen funktionsrikedom, högklassigt virusskydd och flera smarta förbättringar av hantering och gränssnitt.

Positivt

 • Utmärkt virusskydd.
 • Stort knippe smarta funktioner.
 • Förbättrat gränssnitt.

Negativt

 • Begränsade inställningsmöjligheter.
Testad: Januari 2021
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, 2 GB ram, 2,5 GB ledig lagring
Prisexempel: 399 kr (1 år, 5 enheter).

 Läs hela testet av Bitdefender Total Security 


Bullguard Premium Protection: Bökigt paket med smart id-skydd

Årets version av Bullguard bjuder på den mest kraftfulla övervakning av identitetshandlingar vi sett. Andra aspekter av programmet är mindre imponerande.

Bullguard Premium Protection
Betyg 3 av 5

Omdöme

Trots finslipning och uppgradering av ett par funktioner börjar Bullguard återigen halka efter konkurrenterna i funktionalitet och användarvänlighet. De har en funktion de gör bättre än de flesta, men det räcker inte för att riktigt övertyga. Mer bredd och ett gränssnitt som andas 2020-tal, tack!

Positivt

 • God grundsäkerhet.
 • Utökat identitetsskydd.
 • Funktionsrik föräldrakontroll.

Negativt

 • Trångt och rörigt gränssnitt.
 • Saknar en del bonusfunktioner.
 • Inget alternativ för färre användare.
Testad: Januari 2021
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp2) eller nyare, 1 GB ram, 850 MB ledig lagring
Pris: 499 kr (1 år, 10 enheter).

 Läs hela testet av Bullguard Premium Protection 


Eset Smart Security Premium: Kompetent skydd

Det är snyggt, smidigt, säkert och funktionsrikt. Utan alltför många nyheter lyckas Eset ändå hålla sig i toppen bland säkerhetspaket.

Eset Smart Security Premium
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är nära en fullträff för Eset, som på senare tid blivit lite bättre från år till år. I år får vi ett litet knippe förbättringar, toppnoteringar för antivirusmotorn och en nedtrimmat pris. Det är inga revolutionerande nyheter men när det var nära toppbetyg för ett år sedan, så vi ser ingen skillnad att ändra på det.

Positivt

 • Utmärkt säkerhet.
 • Lättnavigerat och tydligt.
 • Rätta funktionerna med rätt kvalitet.

Negativt

 • Relativt dyrt.
 • Ingen IOS-klient.
Testad: Januari 2021
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, x86 eller x64 cpu
PrisFrån 699 kr hos Eset.

 Läs hela testet av Eset Smart Security 


F-Secure Total: Snyggt men snålt på mervärden

Med få extra funktioner gäller det att det som F-Secure levererar håller klass. Det är det lite si och så med.

F-Secure Total
Betyg 3 av 5

Omdöme

Det är stabilt, snyggt – och F-Secure skyddar som alltid din dator säkert mot de flesta attacker. Men ett komplett säkerhetspaket är det svårt att kalla det. För att hänga med i topp skulle F-Secure behöva bredda funktionsutbudet, alternativt trimma priset.

Positivt

 • Snyggt gränssnitt.
 • God grundsäkerhet.
 • Funktionsrik föräldrakontroll.

Negativt

 • Få extra funktioner.
 • Begränsade inställningsmöjligheter.
 • Inte så imponerande id-kontroll.
Testad: Januari 2021
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, x86 eller x64 cpu
Prisexempel: 849 kr (1 år 3 enheter).

 Läs hela testet av F-Secure Total 


Kaspersky Total Security: Komplett men kostsamt

Kaspersky levererar som vanligt mycket funktion och hög kvalitet. Men priset kan avskräcka.

Kaspersky Total Security
Betyg 4 av 5

Omdöme

Många funktioner, flera lager av smart skydd och den mest lätthanterliga lösenordshanteraren integrerad i ett säkerhetspaket som vi testat. Det kommer Kaspersky långt på. Ett saftigt pris som trots det ger oss funktioner att betala mer för håller den dock från riktig toppnotering.

Positivt

 • Hög säkerhet.
 • Brett funktionsutbud.
 • Bästa lösenordshanteraren.

Negativt

 • Högt pris.
 • Komplett vpn kostar extra.
 • Aningen långsam för webb.
Testad: Januari 2021
Systemkrav, Windows: Windows 7, 2 GB ram (för 64 bit), 1,5 GB ledig lagring
Prisexempel: 779,80 kr (1 år, 3 enheter).

 Läs hela testet av Kaspersky Total Security 


McAfee Total Protection: Fungerar men förvirrar

Det är stabilt virus- och surfskydd i Total Protection. Andra egenskaper ligger steget efter de bästa konkurrenterna.

McAfee Total Protection
Betyg 3 av 5

Omdöme

Har du fått McAfee på köpet med datorn finns det ingen anledning att avinstallera. Virus- och surfskyddet är bra, och enstaka extra funktioner håller hög klass. Men som komplett säkerhetssvit räcker inte Total Protection riktigt till i konkurrensen. En del funktioner vi brukar ta för givna saknas och det röriga gränssnittet irriterar.

Positivt

 • Utmärkt virusskydd.
 • Enstaka riktigt bra funktioner.

Negativt

 • Inget alternativ för färre datorer.
 • Förvirrande gränssnitt.
 • Saknar en del vanliga funktioner.
Testad: Januari 2021
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, 1 GHz cpu, 2 GB ram, 500 MB ledíg lagring
Prisexempel: 599 kronor (1 år 10 enheter).

 Läs hela testet av McAfee Total Protection 


Norton 360 Premium: Nystart i bekant form

Nytt bolag men samma gamla Norton. Det är inga större skillnader på senaste upplagan av Norton 360, som blandar och ger funktionsmässigt.

Norton 360 Premium
Betyg 3 av 5

Omdöme

Norton står stadigt på egna ben, i alla fall när vi till slut fått rätsida på det något virriga gränssnittet. Här finns ett halvstort antal funktioner, det finns definitivt utrymme för en utbyggnad av verktygslådan, men de som erbjuds håller hög klass.

Positivt

 • Överlag god säkerhet.
 • Backup och molnlagring på köpet.
 • Kompetent föräldrakontroll.

Negativt

 • Inget stort utbud bonusfunktioner.
 • Kan finnas risk för en del falsklarm.
 • Bakvänt upplägg på gränssnittet.
Testad: Januari 2021
Systemkrav, Windows: Windows 7 eller nyare, 1 GHz cpu, 2 GB ram
Prisexempel: 599 kr (1 år, 5 enheter).

 Läs hela testet av Norton 360 Premium 


Panda Dome Premium: Funktionsrikt och snyggt, men inte felfritt

Ett säkerhetspaket med fokus på en mängd av extra funktioner. Synd bara att de varierar en del i kvalitet, från riktigt bra till mer poänglösa.

Panda Dome Premium
Betyg 4 av 5

Omdöme

Dome Premium levererar ett gediget knippe verktyg för säkerhet och datorhälsa, men ett par oroande rapporter om överdrivet mycket falsklarm från virusskyddet gör att vi tvekar med en rekommendation. Ett gränssnitt som skulle vinna på större yta och mer tydlighet är också ett litet minus, även om det är snyggt att titta på.

Positivt

 • Väl godkänd säkerhet.
 • Stor mängd små, bra extrafunktioner.
 • Snyggt gränssnitt.

Negativt

 • Tendens till falsklarm.
 • Bitvis svårt att hitta rätt i gränssnittet.
 • Priset.
Testad: Januari 2021
Systemkrav, Windows: Windows 7 eller nyare, 300 MHz Pentium eller bättre, 250 MB ram
Prisexempel: 689 kronor (1 år, 3 enheter).

 Läs hela testet av Panda Dome Premium