Säkerhetspaket är inte antivirus. Det är något vi har försökt understryka i flera år med våra årliga tester. Antivirus är ett program som förhindrar att just skadlig kod som datorvirus, trojaner och skript i filer och på webbsidor körs på din dator. Är det allt du anser dig behöva så finns det många bra gratis alternativ, inklusive Microsofts egna som kommer med varje Windows-installation.

Windows Defender är säkert nog och skyddar lika effektivt mot sådant som virus och trojaner, både mot kända virus som identifieras med så kallade signaturer, och mot nolldagsattacker, det vill säga virus som är så nya så att de inte har identifierats ännu. Sådana stoppas genom att antivirusprogrammen känner igen hur virus beter sig och på det sättet kan identifiera dem.

Det kunde inte Defender tidigare, men har på senare år kompletterats med samma smarta metoder som be bästa andra säkerhetsprogrammen har. Däremot finns det andra orsaker att kicka ut det för ett alternativ. Det är inte lika resurseffektivt som de andra programmen och genererar irriterande mycket falsklarm, saker som den tror kan vara skadlig kod och som den måste fråga användaren om att godkänna innan det körs.

Allt-i-ett med stor variation

Säkerhetspaketen är schweiziska arméknivar av verktyg, varav enbart ett är antivirus, för att öka tryggheten när du arbetar på en dator. Men virusskyddet är fortfarande en viktig komponent. En stor orsak att välja ett säkerhetspaket över ett annat är just kvaliteten och smidigheten med respektive virusskydd. Men lika viktigt är säkerhetspaketets utbud av annat. Det är ju främst det du betalar extra för.

Här finns det en mängd olika funktioner ett program kan innehålla:

  • Filkryptering så att obehöriga inte kan läsa känsliga dokument.
  • Extra skydd för känsliga mappar som gör att bara vissa program får läsa och skriva till dem.
  • Smarta tillägg till webbläsaren som ger dig en bedömning av webbsidor innan du ens klickar på länken.
  • Andra som isolerar webbläsarprocessen extra mycket vid webbshopping och bankärenden så inte spionprogram kan komma åt känsliga uppgifter.
  • Föräldrakontroll som kan blockera åtkomst till olämpliga sajter och hålla koll på surftider på barnens dator och mobil.

Det är bara ett fåtal av alla de funktioner ett säkerhetspaket kan innehålla. Alla ser lite olika ut och inga paket innehåller allt. Förhoppningsvis kan vårt test ge dig en uppfattning om vilka funktioner som passar dig bäst.

Fler funktioner, mindre stöd för gamla system

2020 ser vi ett par intressanta trender. Redan förra året såg vi en uppryckning från flera av tillverkarna att öka på med funktionsbredden i sina programpaket. I och med att Windows Defender är bra nog är det flera tillverkare som tidigare varit snåla med funktionerna och mest levt på bättre antivirus som nu börjar bygga på med extra funktionalitet.

Framför allt har ett gäng tillverkare nu stoppat in egna vpn-tjänster. Dessa är relativt enkla och ska inte ses som garanterat effektiva för total anonymisering, men för sådant som att komma runt regionslåsning på en del webbsidor och strömningstjänster, om hastigheten på servrarna är snabb nog för det.

Det andra vi ser är att nästan alla tillverkare nu övergett Windows Vista och Windows XP. Minimikravet för säkerhetspaket för Windows är numera för det mesta Windows 7. De överger inte ännu Windows 7 som Microsoft, men det är enbart ett paket som fortfarande uppges stödjer Windows XP och två som stödjer Vista. Så har du inte tagit klivet till Windows 10 är det nog dags nu.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp och bjöd in samtliga leverantörer vi kunde hitta som erbjuder säkerhetspaket med svenskt gränssnitt och så kallad multiplattformslicens, det vill säga att du köper skydd för flera enheter och kan välja och blanda om det ska vara skydd för Windows, Mac-dator eller en mobil. Testet är dock av Windows-programmet, då det är i Windows du behöver det bästa virusskyddet.

Programmen testades en och en på en laptop med Windows 10 Home, en fyrkärnig Intel Core i5 och 8 gigabyte minne. Omdöme av antivirusmotorernas effektivitet och säkerhet har hämtats ur publika rapporter från oberoende antivirusexperterna AV-Test och AV Comparatives. Övrigt funktionsutbud, gränssnitt och användarvänlighet har bedömts manuellt.