Datorsäkerhet har många olika sidor. Det mest uppenbara är skydd mot datorvirus, skadliga webbsidor och filer, hackare och trojaner av olika slag. Den Windowsdator som inte har ett antivirus igång, är en öppen måltavla för alla möjliga sorts attacker.

Lyckligtvis är det numera svårt att helt vara utan antivirus, då Windows har ett inbyggt kallat Defender, som gått från att vara totalt undermåligt till att senaste åren bli klart godkänt på att mota virus vid dörren. Har du ett annat antivirus och avinstallerar det, aktiveras Defender automatiskt.

Det finns dock orsaker att byta ut det, även om du bara byter mot ett annat gratis antivirus. Defender är ivrigt på att orsaka falsklarm, det vill säga flagga saker som virus när de inte är det. Dessutom påverkar Defender datorns prestanda mer än många andra virusskydd.

Många verktyg i ett säkerhetspaket

Men antivirus är bara en liten del av säkerhetspusslet. Ska du ha riktigt hög säkerhet är det andra hot och risker du behöver skydda dig mot, som förlust av viktiga filer vid datorkrasch, utlämnande av privata och känsliga uppgifter av misstag, bortglömda och osäkra lösenord, nätfiske på webben, via e-post och sociala medier, och sårbarheter på grund av dåligt uppdaterade program.

Bra säkerhetssviter innehåller därför dels antivirus, dels en samling med andra verktyg som är till för att lösa dessa problem. Det kan handla om saker som backup-funktioner, stöldskydd, filkryptering och skräppostfilter.

I det här testet har vi tagit oss en titt på tio av dessa programpaket.

Hög lägstanivå

Alla paket i testet ger dig ett utmärkt virusskydd. Vi refererar till de två oberoende antiviruslabben AV Test och AV Comparatives, som kontinuerligt utvärderar antivirusmotorerna genom att bombardera dem med både kända arkiverade virus, spionprogram och farliga skript.

AV Test och AV Comparatives testar inte alla program, men tillsammans täcker de samtliga stora aktörer som är aktuella i Sverige. Endast program som fått toppresultat för virusdetektering i senaste rapporten från minst ett av labben är med i detta test. Det betyder dock inte att det inte är skillnad på dem i kvalitet.

Labben bedömer också annat, som hur mycket falsklarm programmen genererar, och hur mycket virussökningar och bakgrundsbevakning påverkar datorns prestanda. Det sista är något vi också noterar när vi själva testar programmet. Ibland är det klart påtagligt vid användning.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp de mest funktionsrika säkerhetspaketen vars virusskydd fått bästa utmärkelse i senaste testrapporten från antingen AV Test eller AV Comparatives, och som också säljs till svenska kunder och har svenskspråkigt gränssnitt. Av tolv leverantörer var det tio som ställde upp med testlicenser eller fullt fungerande utvärderingsversioner.

Programmen installerades ett och ett på en laptop med dubbelkärnig Intel Core i5-processor med 8 GB ram och ett fullt uppdaterat Windows 10 Home. Vår omdöme är en kombination av antivirusexperternas sammanlagda utförande (de två är inte alltid överens) samt vår bedömning av användarvänlighet, hur prisvärt paketet känns, samt funktion och kvalitet på extrafunktioner.