Ett bra säkerhetsprogram för din dator är inte bara en fråga om säkert och effektivt skydd mot virus och trojaner. Det är givetvis ett minimikrav, men numera finns det mängder av riktigt bra gratis antivirus, från flera av de mest kända säkerhetsföretagen. Till och med Windows egna antivirus Defender, som tidigare varit ett uselt skämt är numera säkert nog för att även antivirusexperter börja klassificera en helt ren dator med Defender men inget annat skydd som fullgott säker.

Du är största säkerhetsrisken

För många kan det räcka med ett sådant, men är du en aktiv datoranvändare, inte minst om ni är flera i en familj som delar datorer, behöver du extra trygghet. Det säkerhetsprogrammen kanske främst gör är att hjälpa dig som användare till ett säkrare beteende på internet. Detta genom till exempel smarta webbläsartillägg och aktiv länkskanning som kan varna dig innan du av oförsiktighet klickar på någon skum länk.

En annan vanlig funktion i programmen är lösenordshantering, så att du kan ha unika och säkra inloggningar på olika sajter och webbtjänster, men utan att behöva hålla reda på hundratals inloggningar i huvudet. En del håller även koll på program du installerar.

Mer än bara datorn

De flesta säkerhetspaket är dessutom numera inte bara för datorn, – så kallade multiplattformslicenser är mer regel än undantag. Det innebär att du köper en licens för till exempel tre enheter, och sedan kan detta vara tre Windows-datorer, eller tre surfplattor.

I detta test fokuserar vi på Windows-versionen av programmen, och har inte tittat på hur bra exempelvis apparna för skydd i mobilen är. Men givetvis är det en bonus om det finns som alternativ att använda en av dina licenser till det? Valfrihet har ju ingen dött av.

Fler och fler säkerhetsprogram börjar också agera säkerhetspolis för hela nätverket, och kan analysera både routern och andra anslutna prylar och ge en ungefärlig bedömning av hur säker routern och andra anslutna prylar i nätverket är. Det kan vara värdefullt nu när det smarta hemmet börjar bli på allvar.

Så gjorde vi urvalet och testet av antivirusprogrammen

Här har vi testat ett helt gäng säkerhetssviter som vill göra din digitala vardag tryggare. Ett par tillverkare har försvunnit sedan förra årets test, då de blivit uppköpta av konkurrenter eller slutat sälja till svenskar. Men samtidigt får vi stifta bekantskap med nya utmanare.

Säkerhetspaketen vi testar utgår från de årligen återkommande säkerhetsrapporterna från oberoende antiviruslabbet AV-test.org. Av de som AV-test har publicerat färska rapporter på har vi testat de som officiellt säljs till svenska konsumenter och som går att köpa i leverantörens egna webbutik med säker bank- eller kreditkortsbetalning, och där pris finns angivet i svenska kronor. 

Programmen installerades ett och ett på en notebook med Windows 10 Home, Intel Core i5-proceesor, 8 GB minne och 256 GB ssd som använts aktivt i cirka ett år med en handfull program installerade. Efter varje test återställdes datorn med en sparad systembild. Bedömning av virusskydd och prestanda togs från AV-tests rapporter, den senaste för vardera program, och gränssnitt, installationsförfarande, funktionsutbud och prisvärde bedömdes manuellt.

AVG Internet Security

Vid förra årets stortest av säkerhetsprogram hade AVG köpt upp konkurrenten Norman, men bägge fanns fortfarande tillgängliga. Nu har AVG helt tagit över och söker vi efter Norman blir vi hänvisade hit. Det är inget vi direkt sörjer, då AVG:s paket är det klart bättre av de två.

Efter en enkel men långsam installation som kräver ett registrerat konto hos AVG, presenteras vi med ett lite förvirrande upplägg. Dels startar programmet AVG Zen. Det är inte ditt säkerhetsprogram, utan ett separat program som håller koll på flera AVG-funktioner om du har dem, samt hjälper dig administrera din licens och dina installationer av dem på flera datorer. Det känns lite störande att de inte bara har det som en webbtjänst eller som en flik i huvudprogrammet, men det verkar inte ta upp särskilt mycket systemresurser, så vi kan snabbt ignorera den.

AVG

Gränssnittet i både Zen och själva Internet Security är på engelska men har annars ett rätt så enkelt och redigt upplägg. Förutom det grundläggande – virus-, surf-, och mejlskydd – får vi en separat och förbättrad mjukvarubrandvägg och något som kallas för Data Safe. Det är kort och gott en krypterad mapp att spara extra hemliga dokument i, och File Shredder som djupraderar filer. Däremot verkar det helt saknas föräldrakontrollfunktioner. Smidig snabbscanning av inpluggade usb-enheter och ett tyst läge (skydd i bakgrunden men inga störande meddelanden och popuper) är ett plus, men jämfört med en del av konkurrenterna är funktionsutbudet inte överväldigande.

Bra valI AV-tests genomgång klarar den inte virusdetektion riktigt lika bra som de allra bästa konkurrenterna, men genererar i gengäld minimalt med falsklarm.
AVG Internet Security är en så kallad multiplattformslicens och finns för Windows, Mac och Android. AVG har dessutom ingen gräns för hur många enheter du får installera den på. Har du en, tre, tio eller femtio datorer och mobiler i hushållet så är det samma pris. Det gör den grymt prisvärd i ett stort hushåll.

Fakta AVG Internet Security

Kontakt: www.avg.com
Svenskt gränssnitt: Nej
Brandvägg: Ja
Surfskydd: Ja
E-postskydd: Ja
Separat bankskydd: Ja
Föräldrakontroll: Nej
Angivna systemkrav, Windows: Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista, XP SP3
Resultat, AV-test.org. (0-6 poäng):
Säkerhet: 5,5
Falsklarm: 6
Prestanda: 5,5
Multiplattform: Windows, MacOS, Android
Prisexempel: 519 kr/år, obegränsat antal enheter

plus

Obegränsad användning
Bra säkerhet
Många smarta funktioner
Prisvärt

minus

Lite förvirrande upplägg
Inget föräldrakontroll

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10