Norton Security Deluxe

Förra årets testvinnare Norton Security Deluxe har höga förväntningar på sig, och införlivar dem även i år. Efter en enkel installation varnar programmet att virusdefinitionerna är föråldrade och att vi bör ladda ner nya.

Det känns fånigt, och är något som borde gjorts automatiskt vid installation. Nu måste det till ett extra manuellt steg för att bli uppdaterat och säkert. Programmet hör till de bästa när det gället att upptäcka skadlig kod, men några falsklarm gör att Norton med nöd och näppe missar toppbetyg.

Norton

Norton har fått ett nytt stilfullt gränssnitt som känns mycket logiskt att navigera i. Det är tydligt fokus på integritet och identitetsskydd med flera funktioner centralt placerade, som andra paket har skyfflat undan till någon sidomeny. Även systemoptimering, diskdefragmentering, uppstartsoptimering och rensning av skräpfiler går att nå med ett par enkla klick. Norton Security Deluxe vill uppenbarligen vara mer än bara antivirus och internetskydd.

Enkla inställningar är nära till hands, och utöver det finns en diger lista med detaljerade alternativ för alla funktioner separat. Här hittar vi även tyst läge, kanske det enda vi tycker borde varit lättare att nå för att aktivera. Men det går också att nå med ett högerklick på Norton-ikonen i aktivitetsfältet.

Med så pass många extrafunktioner är det lite märkligt att föräldrakontroll inte ingår. Norton Family är en separat molnbaserad tilläggstjänst och ingår inte i Deluxe, utan finns enbart i dyrare Security Premium. Det känns lite snålt.

Bra valNorton har ett lite annorlunda upplägg för licenser än de flesta. Du kan inte fritt välja programversion och antal licenser. Mer funktionsfattiga Security Starter säljs endast för enskilda datorer, pc eller Mac. Security Deluxe säljs för fem enheter och kan inkludera mobiler med Android och IOS. Och Security Premium med en handfull bonusfunktioner köps i tiopack.

Fakta Norton Security Deluxe

Kontakt: se.norton.com
Svenskt gränssnitt: Ja
Brandvägg: Ja
Surfskydd: Ja
E-postskydd: Ja
Separat bankskydd: Ja
Föräldrakontroll: Nej
Angivna systemkrav, Windows: Windows 10, 8.1, 8, 7 (SP1), Vista (SP1), XP (SP3), 2 GB ram (för 64 bit Windows), 800 MB ledig disk, 1 GHz cpu
Resultat, AV-test.org. (0-6 poäng):
Säkerhet: 6
Falsklarm: 5,5
Prestanda: 5,5
Multiplattform: Windows, MacOS, Android, IOS
Prisexempel: 799kr/år, 5 enheter

plus

God säkerhet
Snyggt och lättanvänt
Många nyttiga funktioner
Licens för fem enheter

minus

Dyrt om du har få enheter
Ingen föräldrakontroll ingår

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10