Panda Dome Premium: Förbättrat virusskydd i snyggt och smart paket

Pandas säkerhetspaket Dome kan köpas årsvis som alla andra konkurrenter, men du kan också abonnera på det månad till månad utan uppsägningstid. Så skulle du vara missnöjd efter några månader är det ingen förlust att byta. Panda hoppas givetvis att du inte gör det, men vi gillar den konsumentvänliga gesten. Du spar dock lite på ett helårsabonnemang.

Här har vi testat tyngsta paketet Dome Premium, med det ganska saftiga priset 1 019 kronor per år för tre enheter. Då ingår allt från virusskydd till vpn-tjänst och extra support som inte ingår i enklare paketen. Vill du spara en slant är även det enklare paketet Dome Complete relativt funktionsrikt. Det är just vpn du får klara dig utan, men får fortfarande ett enklare vpn med surfpott på 150 MB per dag.

Panda testas inte av AV-test, men AV Comparatives ger dem väl godkänt i sina senaste testomgång. Det blir inte toppbetyg då antivirusmotorn levererar lite fler falsklarm än vad som är idealt, men det viktiga är ju att hoten upptäcks och kan undvikas, och på den punkten klarar sig Panda bra.

Panda Dome

Viss prestandapåverkan

Prestandapåverkan är inte heller överdrivet hög för det mesta. Ett par av programmets specialfunktioner, som utökat skydd av usb-enheter, kan orsaka vissa dröjsmål, men plugga i och ur extern lagring är ju inget de flesta gör mer än då och då. Enstaka program tar också en extra sekund att starta.

Dome levererar ett stort utbud av stora och små verktyg. Här finns till exempel systemrensning, diskdefragmentering och uppstartsoptimering, åtkomstskydd för dokumentmappar så de inte kan låsas av utpressnings- och spionprogram och säkerhetsanalys av wifi-nätverk du försöker ansluta till.

Panda har även ett extra skydd för usb-enheter, virtuellt tangentbord, djupraderare för filer, möjlighet att skapa räddningsenhet på usb och en behändig filkrypterare som går att nå med ett högerklick i utforskaren. Du får lösenordshanterare som separat app och som tillägg i webbläsaren, och en webbaserad stöldskyddstjänst.

Här finns också en föräldrakontroll, men en rätt så begränsad sådan. Du kan blockera innehållskategorier och valfria webbadresser och får viss möjlighet att övervaka en användares onlineaktivitet, men kan inte kontrollera surftid.

Panda Dome

Omdöme

PC för Alla Rekomenderar

Dome Premium är dyrt, men är pengar inte ett problem så får du här en snyggt paket med många högkvalitativa funktioner och ett virusskydd som blivit effektivare och resurssnålare än tidigare år.

Fakta

Produktnamn: Panda Dome Premium
Kontakt: www.pandasecurity.com/sweden
Brandvägg: Ja
Skäppostfilter: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Nej
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Identitetsskydd, räddningsskiva, stöldskydd, kryptering, djupradering, nätverksanalys, systemoptimering, vpn.
Systemkrav, Windows:: Windows XP eller senare, 256 MB ram
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 1 399 kr (1 år, 3 enheter)

plus

God virusdetektering
Snyggt, minimalistiskt gränssnitt.
Full vpn-tjänst
Många extra funktioner.

minus

Svårt att hitta rätt bland funktioner.
Högt pris

Vi har bytt betygsskala. Läs mer här.

Betyg: 4 av 5