Panda Dome Complete: Nytt gränssnitt, samma stora funktionsutbud

Strax efter vårt senaste stora test av säkerhetspaket släppte Panda Security helt nya versioner av sina säkerhetsprogram, med nytt gränssnitt och nytt namn. Panda Dome finns i fyra varianter: Essential, Advanced, Complete och Premium.

Samtliga är multiplattformslicenser med stöd för Windows, Mac och Android. Du kan välja licens för en, tre, fem, tio eller obegränsat antal datorer. Prisläget ligger ungefär i mitten av startfältet. Panda erbjuder också löpande månadsbetalning som kan avbrytas när som helst. Men det blir dyrare på lång sikt.

Skillnaden på Complete och Premium är att Premium inkluderar tillgång till teknisk support dygnet runt. Men här är det själva Windows-programmen och dess funktioner vi fokuserar på, och då räcker Complete långt. Support kan du fortfarande få, fast med lite tålamod.

Panda Dome Complete

Virusskyddet bedöms som utmärkt av AV Test. Precis som Bullguard hade Panda en period i september då de presterade sämre i AV Comparatives test, vilket drar ner dess omdöme, men med högre lägstanivå på antalet missar får programmet ändå väl godkänt. Panda får ett litet minus för relativt hög prestandapåverkan. Det gäller främst installation av nya program och nedladdning av filer.

Från appens startsida når vi virussökning, optimeringsverktyg för datorn, vpn-tjänst med 150 MB anonym surf om dagen, och administrationspanel för skyddade enheter. Sedan får vi klicka oss till en andra meny för att hitta resten. Det är en rejäl samling funktioner, men det kan vara svårt att hitta bland dem.

Dome Complete har egen brandvägg, ett extra skydd för usb-enheter, en säkerhetsanalys av trådlösa nätverk, djupraderare av filer, en krypteringsfunktion, en föräldrakontroll som blockerar olämpliga sajter, och en lösenordshanterare. Den är dock på engelska och har ett inte helt intuitivt gränssnitt.

Panda Dome Complete

Här finns även Datasköld som ger dig kontroll över vilka appar som får hantera utvalda mappar och filtyper, och ett läge där du manuellt måste godkänna alla program som körs på datorn. Dessa kan förhindra dataläckage och utpressningsprogram.

Vidare finns det en funktion som uppges förhindra sådant som nätfiske. Vi slår på den men märker ingen skillnad i upplevelsen. Här finns även en stöldskyddsfunktion som gör att du kan lokalisera en borttappad eller stulen dator eller mobil. Slutligen ska det finnas en onlinebackup-funktion, men den körs i samarbete med lagringstjänsten Mozy, som du måste betala extra för.


Fakta Panda Dome Complete

Testat: Januari 2019
Kontakt: www.pandasecurity.com/sweden
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Nej
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Identitetsskydd, räddningsskiva, stöldskydd, kryptering, djupradering, nätverksanalys, systemoptimering, vpn.
Systemkrav, Windows: 256 MB ram, Windows XP eller senare
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 787 kr (1 år, 5 enheter)

plus

Snyggt, minimalistiskt gränssnitt.
Många extra funktioner.

minus

Svårt att hitta rätt bland funktioner.
Viss prestandapåverkan.

Betyg 7 av 10