PC för Alla Bäst i testMcAfee Live Safe: Viktiga förbättringar och smart för stora familjen

McAfee har tre versioner av säkerhetspaket – Internet Security, Live Safe och Total Protection. Total Protection uppges innehålla krypteringsfunktion, medan Live Safe ger oss säker onlinelagring för de där superviktiga dokumenten. Utöver det får vi också en anständig samling extra funktioner, som en behändig lösenordshanterare, djupradering av filer, funktionsrik föräldrakontroll, övervakning av lokala nätverket och uppdateringskoll av Windows och installerade program.

LiveSafe

Det mest intressanta med Live Safe är dess licensmodell. Du kan skydda alla enheter i hemmet som kör Windows, Mac OS, Android och IOS, oberoende av hur många (Total Protection gäller ”bara” för antingen en eller tio enheter). Live Safe är förvisso ett av de dyraste skydden, men har du många prylar att skydda är det ett smart val. I en lite större familj är det lätt att komma upp i en tio, tolv datorer, plattor och mobiler. Då är det helt plötsligt väldigt prisvärt.

När vi senast testade Live Safe var vi inte förtjusta i dess röriga och texttunga gränssnitt. Nu har McAfee byggt om användarupplevelsen från grunden. Det är en klar förbättring men fortfarande något rörigt ibland. Funktioner ligger i flikar upptill eller till vänster, och inställningar för olika nås från olika håll, och på olika sätt. Kan man komma över inlärningströskeln med gränssnittet är det här ett bra skydd med bra extrafunktioner. Det finns ett guideläge du kan slå på som hjälper dig med en del av det. Och när vi väl snubblar över rätt inställningar så är de detaljerade.

Det är tätt i toppen, men McAffee Live Safe blir vår testvinnare i år, tack vare ett rejält uppryck i kvaliteten på virusskyddet, låg systempåverkan och den generösa licensmodellen. Att inte behöva tänka på hur många installationer du gör och har kvar är värt några kronor extra. McAfee har dock fortfarande lite att jobba på när det gäller användarvänligheten.

Experternas omdöme:
Årets version av Mcafees virusskydd ska vara ombyggt från grunden, och det märks. AV-Comparatives var inte nådiga mot förra versionen och gav den knappt godkänt. Nu ser det bättre ut, med träffsäker detektering och högsta omdömet både för säkerhet och prestanda. AV-Test ser liknande förbättring och ger McAfee samma goda omdöme som Avira och Norton – säkerhet i toppklass men marginellt mer prestandapåverkan än till exempel Bidefender eller Kaspersky.

LiveSafe

Fakta McAfee LiveSafe

Testat: Januari 2018
Kontakt: www.mcafee.com/se
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Nej
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, djupradeing av filer, nätverksövervakning,
Systemkrav, Windows: 1 GHz cpu, 2 GB ram, Windows 7 eller nyare
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 999 kr (1 år, obegränsat antal enheter)

Ladda ner McAffee LiveSafe här

plus

Säkert virusskydd
Låg prestandapåverkan
Prisvärt om du har många enheter
Flera nyttiga extrafunktioner

minus

Bitvis förvirrande gränssnitt
Dyrt om du har få enheter

Betyg 8 av 10