Panda Internet Security

Panda Internet Security levereras i en liten installationsfil på ett par megabyte. Det första vi ser är en ruta där vi matar in licensnyckeln. Sedan vill programmet att vi anger tjänsten Panda Safe Web som sökmotor i webbläsaren för extra webbsökningar. Säkra sökningar är ju bra, men problemet med är att den använder sig av Yahoo, som har ganska svårt att få upp relevanta resultat, speciellt lokaliserade sådana.

Installationsprogrammet vill också ställa om vår hemsida i webbläsaren. Det känns lite aggressivt. Därefter följer en snabb nerladdning och problemfri installation. Eller nästan, vi måste ange aktiveringskoden en gång till och dessutom fungerar det inte på första försöket.

Panda

Det första vi ser i Pandas gränssnitt är att det inte skalar upp ordentligt med Windows. Vi testar på en bärbar dator med högupplöst skärm, och får här ett minimalt fönster. Annars är det snyggt, med stora fyrkantiga paneler och tydliga ikoner. Panelerna är uppdelade på tre sidor som du får växla mellan. Virusskydd, status och licenshantering på första, ett gäng extrafunktioner på andra och tilläggsfunktioner att låsa upp (läs köpa till) på tredje. Du kan faktiskt möblera om bland dessa helt på egen hand, precis som startmenyn i Windows eller startskärmen på en smartphone.

Här får vi dessutom en knippe praktiska funktioner. Räddningskit på usb, säkerhetsanalys och övervakning av hemnätverket, säkerhetskopiering lokalt eller i molnet (2 GB hos Mozy ingår), extra åtkomstskydd för utvalda filer och mappar som gör det svårare för ransomware att ta kontrollen över dem, och extra scanning och åtkomstskydd för anslutna usb-minnen, och väl fungerande grundläggande föräldrakontroll.

Panda är helt klart säkert nog men bedöms av AV-test att vara ganska så tungkört för långsammare datorer. Och då resultatet i malwaretesterna inte är lika vasst som många av konkurrenterna drar det ner betyget. Det är dock små marginaler i toppen, och kör du Panda kan du fortfarande känna dig trygg.

Fakta Panda Internet Security

Kontakt: www.pandasecurity.com/sweden
Svenskt gränssnitt: Ja
Brandvägg: Ja
Surfskydd: Ja
E-postskydd: Nej
Separat bankskydd: Nej
Föräldrakontroll: Ja
Angivna systemkrav, Windows: Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista, XP (32 bit), 256 MB ram, 240 MB ledig disk, Pentium 300 MHz cpu
Resultat, AV-test.org. (0-6 poäng):
Säkerhet: 5,5
Falsklarm: 5,5
Prestanda: 2,5
Multiplattform: Windows, MacOS, Android, IOS
Prisexempel: 600kr/år, 3 datorer

plus

Anpassningsbart gränssnitt
Hög kvalitet på extrafunktioner

minus

Liten gränssnittsmiss
Säkra webbsökningar låsta till Yahoo
Påtaglig prestandapåverkan

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10