Vipre Internet Security

Vipre Internet Security från amerikanska Threat Track är en helt ny bekantskap för oss. De har inte sålt sina produkter till svenska kunder tidigare och har inte heller figurerat i några oberoende säkerhetstester vi har sett. Men de får tummen upp från AV-test och andra antiviruslabb, så det är definitivt ingen bluffleverantör. De får dock snäppet lägre omdöme än konkurrenterna hos AV-test, men är fortfarande bra nog för att de ska kvalificeras som säkra.

Installationen går ovanligt segt, men det beror överlag på att nerladdningen från Threat Tracks server är ovanligt långsam. Det kan möjligen innebära en viss nackdel, om signaturfiler för virus laddas ner från samma servrar och kräver stora volymer. Men när vi kör programmet i ett par dagar märker vi inte av något bekymmer med det.

Vipre

Vi gillar verkligen Vipres gränssnitt. Det är extremt avskalat, enkelt och tydligt. Det är dock sparsmakat med inställningsmöjligheter. Precis som i F-secure Internet Security finns här en del intressanta funktioner dolda. Du kan aktivera djupradering av filer som då dyker upp som en högerklickfunktion i Utforskaren, och Vipre har nätverksövervakning, scanning av usb-minnen, länk- och sökresultatscanning på webben och specialanpassad säkerhetskoll på Facebook. Men detta syns inte utan sker i bakgrunden. Andra funktioner som familjekontroll, lösenordshantering och extraskydd för banker och nätköp får vi dock klara oss utan.

Vi kan inte heller se att Vipre erbjuder något extra för att skydda dig mot identitetstjuvar. Annat än kanske på Facebook då. Här finns inte heller någon multiplattformsvariant. Vipre ser ut att finnas exklusivt för Windows.

Fakta Vipre Internet Security

Kontakt: www.vipreantivirus.com
Svenskt gränssnitt: Nej
Brandvägg: Ja
Surfskydd: Ja
E-postskydd: ja
Separat bankskydd: Nej
Föräldrakontroll: Nej
Angivna systemkrav, Windows: Windows 10, 8.1, 8, 7 , Vista (SP1), XP (SP3), 1 GB ram, 1 GB ledig disk
Resultat, AV-test.org. (0-6 poäng):
Säkerhet: 5
Falsklarm: 6
Prestanda: 4,5
Multiplattform: Nej
Prisexempel: 668 kr/år, 3 datorer

plus

Snyggt och lättanvänt

minus

Ligger lite efter i säkerhet
Viss prestandapåverkan
Något dyrt

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10