Avast Premium Security: Räcker inte hela vägen

Sedan vi testade Avasts säkerhetspaket förra året har de passat på att byta namn på det, från Premier till Premium Security. De har också nytt upplägg för licenser. Du kan köpa programpaketet till en Windows-dator eller en multiplattformslicens för tio enheter, men inget där emellan. Ett 10-pack är dock relativt billigt, det kostar 749 kronor per år.

Den version av Avast vi fick tag på för test är dock inte leverantörens mest maxade paket. Det heter Ultimate, kostar 1 099 kronor för tio enheter och lägger till tre funktioner: en vpn-tjänst för anonymare surf, en smart lösenordshanterare som även ska kunna varna dig om ditt lösenord läckt ut, och ett separat program för systemrensning som raderar skräpfiler, frigör diskutrymme, med mera.

Det ser dock ut att ingå en lösenordshanterare även i vår installation av Premium Security, så riktigt vad skillnaden är på den punkten är vi osäkra på. Kanske är premium-versionen mer avancerad. För övrigt får vi här flera intressanta funktioner.

Avast

Flera små funktioner

Du får webbkamerakontroll så att inte obehöriga program kan filma dig i smyg, ett verktyg som söker igenom datorn och blockerar obehörig åtkomst till dokument som kan tänkas innehålla personuppgifter, och ett annat som ska hålla utpressningsprogram borta från viktiga filer.

Här finns också ett dataraderingsverktyg som djupraderar filer och hela diskar och en sandlåda, det vill säga en isolerad programmiljö för program och filer du själv inte är säker på. Dessa kan du då tryggt öppna och kolla in utan att de riskerar att infektera datorn.

Virusskyddet i sig håller god klass, och rankas som ett toppval av AV-test org. De noterar att det finns alternativ som påverkar prestandan mindre, men säkerheten går inte att klaga på. AV Comparatives ger Avast ett snäppet lägre betyg för virusdetektering, men fortfarande väl godkänt.

Gränssnittet för allt detta är snyggt och lättbegripligt. Du har inga stora möjligheter att detaljstyra virusskydd och andra funktioner, men har snabb åtkomst till det som används oftast. Det är dock irriterande att gränssnittet också agerar reklampelare för en massa extrafunktioner. Du kan köpa tillgång till vpn, upprensningsverktyg, en spårningsblockerare och en drivrutinskontroll.

En del funktioner som vi ser hos konkurrenterna saknas också helt. Mest uppenbart är föräldrakontroll, vilket Avast nu är enda stora leverantören som helt är utan. Någon sorts backupfunktion och krypteringsverktyg hade också varit välkommet.

Avast

Omdöme

Ett tryggt virusskydd räcker en bit men inte hela vägen. Avast behöver komplettera med rätt funktioner och sluta störa oss med reklam.

Fakta

Produktnamn: Avast Premium Security
Kontakt: www.avast.com
Brandvägg: Ja
Skäppostfilter: Ja
Föräldrakontroll: Nej
Separat bankskydd: Nej
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Automatiskt dokumentskydd, uppdateringskontroll, webbkamerakontroll, djupradering, mjukvarusandlåda, lösenordshanterare
Systemkrav, Windows:: Windows 7 eller nyare, 1 GB ram, 2 GB ledig lagring
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 749 kr (1 år, 10 enheter)

plus

Säkert virusskydd
Lättnavigerat gränssnitt
Smarta verktyg för indentitetsskydd.

minus

Saknar en del vanliga funktioner
Viss prestandapåverklan
Innehåller reklam

Vi har bytt betygsskala. Läs mer här.

Betyg: 3 av 5