Avast Premier: Säkert, men dyrt och begränsat

Premier är Avasts mest funktionsrika säkerhetsprogram. Det finns också ett Ultimate-paket, men det är en kombination av Premier, en lösenordshanterare, ett systemrensningsverktyg och en vpn-tjänst. De ingår alltså inte här. Premier har dock en egen lösneordshanterare för webbläsaren, men bara om du använder Google Chrome.

Premier kostar trots det en hel del: 749 kronor per år för en dator, 999 kronor för tre och upp till 2 599 kronor för tio datorer. Det ger ett säkert skydd mot virus och skadliga sajter, och relativt liten prestandapåverkan, med högsta betyg för säkerheten från AV-test och AV Comparatives, och endast små anmärkningar på systempåverkan. Bland annat noteras en liten ökning av laddtider på tunga webbsidor.

Avast

Programmet är lätt att installera, och du kan välja att skapa ett Avast-konto för att få bättre koll på dina licenser, men det är inget krav. Det är en produkt bara för Windowsdatorer. Avast har också mobilt antivirus, men det är inte en del av en Premier-licensen.

Programmet har ett enkelt gränssnitt med bra beskrivningar av alla funktioner i klarspråk på svenska, och en väl strukturerad och tydlig inställningsmeny. Riktigt avancerade tekniska inställningar kommer du inte åt, men för de allra flesta användare lär det inte behövas.

I standardläge ger Premier oss irriterande mycket popup-meddelanden för saker vi tycker borde köras i bakgrunden, men du kan ställa in så att programmet alltid körs i tyst läge – och då slipper du det mesta av det.

Bland smarta funktioner hittar vi wifi-kollen som skannar av nätverket och varnar för sådant som osäkra inställningar och okända enheter. Vi får också en funktion som heter Riktig Webbplats, som är ger ett kombinerat skydd mot nätfiske-, bank- och onlinesshoppings – och också fungerar som mjukvarubrandvägg, och extra skydd av viktiga dokument.

Avast

Dessutom tillkommer en uppdateringskontroll för installerade program, en virtuell sandlåda där du kan öppna program och filer du är osäker på utan att de sprider sig i datorn, webbkamerablockering och djupradering av filer eller hela enheter.

I Premier hittar vi även en handfull ikoner för funktioner, som vpn, systemrensning och mobilskydd. Men det är inte funktioner som ingår utan som ska locka till att köpa dem separat. En sak som helt verkar saknas i Avasts funktionsutbud är föräldrakontroll.


Fakta Avast Premier

Testat: Januari 2019
Kontakt: www.avast.com
Brandvägg: Ja
Skäppostfilter: Ja
Föräldrakontroll: Nej
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Automatiskt dokumentskydd, uppdateringskontroll, webbkamerakontroll, djupradering, mjukvarusandlåda m.m
Multiplattform: Nej
Prisexempel: 999 kr (1 år, 3 enheter)

plus

Snyggt och lättanvänt.
Smarta verktyg för indentitetsskydd.
Virtuell sandlåda.

minus

Dyrt.
Ingen föräldrakontroll.
Ej multiplattform.
Reklam för betaltjänster.

Betyg 5 av 10