Avira Internet Security Suite

Precis som hos Avast är det första man ser när man landar på Aviras webbsajt en nerladdningsknapp för gratisprogram. I detta fall "Free Security Suite". Gratisversionen är i själva verket "bara" ett antivirus med nätfiskeskydd, samt två andra gratisprogram – ett VPN och ett systemrensarprogram som också kan laddas hem fritt.

Internet Security Suite som vi testat ger dig förutom detta också bank- och shoppingskydd, samt extrafunktioner och förbättrad hantering av Windows-brandväggen. Vpn-tjänsten ingår inte här, men den går som sagt att ladda ner. Tyvärr verkar det vara fel på installationsprogrammet när vi ska testa, det installerar komponenter som tillhör ett annat programpaket. Lyckligtvis går det även att manuellt ladda ner rätt komponenter en och en. När vi gjort det fungerar allt som det ska.

Avira

Precis som i AVG:s lösning får vi här en samlings-app, där du håller koll på ett paket av flera olika program. Det heter Avira Connect, och där listas olika Avira-program du har installerade. Huvudprogrammen heter annars Antivirus Pro och Firewall Manager. Gränssnittet är inte direkt det snyggaste och enklaste. Det första vi ser är att det inte hanterar uppskalning i Windows.

Men även på lågupplöst skärm är det plottrigt och trångt, och med bristfälliga beskrivningar av vad enskilda inställningar och funktioner gör. Avira får dock plus i kanten för snabbt tillgängligt "Game Mode". Det är samma som tyst läge i vissa andra paket, det vill säga ett skydd utan popuper och andra påträngande meddelanden eller varningar.

Bland extrafunktioner hittar vi separat skanning av bootsektorer, på din systemdisk eller på externa media. Du kan också skapa en räddningsskiva, utifall att en riktig katastrof skulle inträffa.

Användarvänligheten kanske inte är den bästa, men enligt AV-test ska Avira vara exceptionellt säker, och är en av få som får full pott i deras bedömning, både för säkerhet, pålitlighet och prestanda.

Fakta Avira Internet Security Suite

Kontakt: www.avira.com
Svenskt gränssnitt: Nej
Brandvägg: Kompletterar Windows
Surfskydd: Ja
E-postskydd: Ja
Separat bankskydd: Nej
Föräldrakontroll: Nej
Angivna systemkrav, Windows: Windows 10, 8.1, 8, 7, 1 GB ram, 800 MB ledig disk
Resultat, AV-test.org. (0-6 poäng):
Säkerhet: 6
Falsklarm: 6
Prestanda: 6
Multiplattform: Nej
Prisexempel: 661 kr/år, 3 datorer

plus

Utmärkt säkerhet
Låg systempåverkan.

minus

Bitvis förvirrande gränssnitt och hantering.
Få extra funktioner.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10