Bullguard Premium Protection: Ett litet lyft, men mer behövs

Bullguard har i tester under senaste åren inte riktigt lyckats övertyga oss, då resultaten från de oberoende antivirusexperterna inte varit direkt lysande. I år verkar de dock ha rättat till de brister programmet tidigare haft och åtminstone AV-test ger det ett toppomdöme i senaste genomgången av antivirusleverantörer.

AV Comparatives testade dock inte Bullguard 2019, och tidigare tester samma år från AV-test visar på lite brokigare resultat så sent som i höstas, även om de då fortfarande fick godkänt betyg. Så än så länge skulle vi inte tillskriva dem en stabil toppnotering. Men de är definitivt på rätt väg.

Premium Protection, som kostar 999 kronor per år för upp till 10 datorer, telefoner eller plattor, erbjuder annars många bra funktioner. En av de bättre funktionerna är en trevligt detaljerad föräldrakontroll som ger god kontroll över innehållsfilter, programåtkomst, tidskontroll och detaljerade rapporter som koms åt via ett webbgränssnitt. Vid installation behöver du skapa ett konto hos Bullguard. Det är även där du håller koll på dina installationer.

En annan bra komponent är en säkerhetskopieringsfunktion som kan göra backup på dokumentmappar eller valfria mappar och enskilda filer med möjlighet att lägga den på Onedrive Google Drive eller Dropbox-konto, alternativt på valfri lokal disk. Den kan även komprimera och kryptera backupen för extra säkerhet.

Bullguard

Bra men bökiga funktioner

Här finns också ett gäng systemoptimeringsverktyg som filrensning och uppstartsoptimering, en funktion som analyserar hur säkert ditt nätverk och din router är, en annan som gör samma sak för dators inställningar och drivrutiner, och en egen extra säker webbläsare som kan användas för att till exempel sköta bankärenden och andra sajter där du lämnar ut sådant som kreditkortsuppgifter. Det är dock inte ett skydd som går igång per automatik så sådana sajter, som många konkurrenter har. Du får starta den manuellt.

Enligt Bullguards webbsida ska Premium Protection också innehålla ett utökat identitetsskydd så att känsliga uppgifter som e-postadresser, kreditkort med mera inte kan kommas åt av obehöriga. Men riktigt var den funktionen finns och hur den fungerar framgår inte. Vi hittar inget om det i gränssnittet.

I gränssnittet hittar vi två paneler till. Den första heter Game Booster som säga optimera datorn för spel du kör och minimera hackig bild. Vi kan dock inte säga att vi märker någon skillnad med den på eller av. Den andra uppmanar oss att prova på Bullguards VPN-tjänst. Den ingår alltså inte, utan tar oss till en sida där vi kan köpa abonnemang.

Programmet har ett rättframt gränssnitt med direkt tillgång till alla huvudfunktioner samt dess relevanta inställningar med ett klick. Går vi ner till dessa möts vi dock av ett ett ofta överdrivet kompakt gränssnitt med mycket text och lite luft. Men särskilt mycket detaljer kan du ändå inte ställa in.

Bullguard

Omdöme

Bullguard har fått rätsida på virusskyddet och då är det lättare att uppskatta dess behändiga funktioner för övrigt. Men den saknar en del saker för att det ska bli riktigt toppbetyg och gränssnittet skulle behöva snyggas upp.

Fakta

Produktnamn: Bullguard Premium Protection
Kontakt: www.bullguard.com
Brandvägg: Ja
Skäppostfilter: Nej
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja, manuellt
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Sårbarhetsanalys, säkerhetskopiering, systemoptimering, speloptimering
Systemkrav, Windows:: Windows Vista eller nyare, 1 GB ram, 850 MB ledig lagring
Multiplattform: Windows, Mac, Android
Prisexempel: 999 kr (1 år, 10 enheter)

plus

Stabilare virusskydd
Låg prestandapåverkan
Många praktiska extrafunktioner

minus

Trångt och rörigt gränssnitt
Påträngande notifikationer
Ingen kryptering, inget spam-filter

Vi har bytt betygsskala. Läs mer här.

Betyg: 4 av 5