Eset Smart Security Premium: Dyrt säkerhetspaket – men kompetent

Smart Security Premium är egentligen Esets säkerhetsprogram för Windows, men köper du en licens så gäller den för alla plattformar som Eset stödjer, Windows, Mac OS, Linux, Android, och även Android TV. Det finns dock inget alternativ för IOS. Du får licens för en dator för 751 kronor per år men priset går ner per enhet, för tre får du betala 983 kronor. Det är dock fortfarande jämförelsevis dyrt.

Har du en du många enheter kan du administrera dem från en webbtjänst hos Eset. Men det är inget krav, du kan installera lokalt. Installationen är enkel med ett litet program som laddas hem och som sedan installerar rätt version utefter den licenskod du skriver in. Allt är klart på ett par minuter och vi behöver ingen omstart.

I Smart Security Premium för Windows ingår, förutom virusskydd, webbläsarskydd, brandvägg och e-postskydd med spamfilter som skyddar på protokollnivå, en mängd smarta verktyg. Du får en väl fungerande lösenordshanterare, möjlighet att skapa räddningsdisk för virusrensning, och ett krypteringsverktyg för lokal virtuell disk eller extern usb-lagring. Nytt i årets version är att du inte behöver Eset installerat för att låsa upp en krypterad usb-enhet.

Du får även stöldskydd som hjälper dig lokalisera en borttappad eller stulen dator, och en separat extra skyddad webbläsare för bankärenden. Denna kan användas till vilka sajter som helst manuellt, och kan aktiveras automatiskt för känsliga webbtjänster.

Sest

Föräldrakontroll, till slut

I årets version har Eset äntligen inkluderat en föräldrakontroll, något som tidigare bara erbjöds som en separat Android-klient. Den är dock rätt så begränsad. Du kan blockera olämpligt webbinnehåll, men inte kontrollera sådant som surftid eller programåtkomst.

Eset levererar ett godkänt virusskydd enligt AV Comparatives, men de noterar att enstaka missar i detekteringen av malware i sin senaste rapport. Det verkar variera lite i resultatet från test till test. Men det är ett konsekvent diskret program med minimal systempåverkan och nästan aldrig falsklarm. Aktiva webbfilter mot nätfiske och skadliga sajter ser inte ut att påverka upplevelsen i webbläsaren.

Eset har inte ändrat på gränssnittet nämnvärt sedan vi testade Smart Security Premium förra året. Det är enkelt och tydligt presenterat, med det mesta du lan tänkas behöva snabbt tillgängligt, och den som har full koll kan gräva sig ner i detaljerade inställningar.

Eset

Omdöme

Behöver du inte skydda Iphone kan Esets multiplattformslicens vara något för dig .Det är också enda licensen som inkluderar Linux-stöd. Det är ganska dyrt men Windows-klienten är snygg, snabb och funktionsrik.

Fakta

Produktnamn: Eset Smart Security Premium
Kontakt: www.eset.com
Brandvägg: Ja
Skäppostfilter: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, kryptering, webbkamerakontroll, stöldskydd, nätverkskontroll, spelläge, räddningsdisk, systemrensning
Systemkrav, Windows:: Windows 7 (sp1) eller nyare, x86 eller x64 cpu
Multiplattform: Windows, Mac, Android, Linux, Android TV
Prisexempel: 938 kr (1 år, 3 enheter)

plus

Låg prestandapåverkan
Många praktiska extrafunktioner
Lättnavigerat gränssnitt
Komplett uppsättning av de viktigaste funktionerna

minus

Begränsad föräldrakontroll
Enstaka missar i detektering
Ingen IOS-app

Vi har bytt betygsskala. Läs mer här.

Betyg: 4 av 5