ESET Internet Security 10

Efter en nedladdning av en rejäl installationsfil och en därefter snabb och problemfri installation, välkomnas vi direkt av ESET med olycksbådande varningar om att vi är oskyddade. Men det är för att programmet själv inte har startat sina övervakningstjänster ännu, efter några minuter och en omstart är allt uppe och rullar som det ska. Men det känns som om det skulle kunnat tagits om hand under själva installationen.

Sedan möts vi av ett enkelt gränssnitt, där det är nära till grundläggande enkla inställningar, och många extra inställningar under separat avdelning. Det här känns som ett virusskydd för den som kan det här med skydd. Många program har tagit bort en del sådana inställningsmöjligheter på senare tid, men inte ESET.

ESET

ESET hör annars till de säkrare malwareskydden, med toppnoteringar hos AV-test, men den får inte deras bästa omdöme, på grund av en lite för stor systempåverkan som kan sega ner en alltför långsam pc.

Du kan köpa Internet Security om du bara har en dator att skydda. Om du har fler rekommenderas Multi Device Security istället, då får du den lite mer avancerade versionen Smart Security med en handfull extra funktioner (främst kryptering och en lösenordshanterare), men till samma pris som licens för Internet Security på tre datorer.

Bankbetalningar sker i en egen, skyddad webbläsare. Sysinspector och Sysrescue är två användbara verktyg som ger dig snyggt presenterad och utförlig information om processor, program med mera. Föräldrakontrollen är väl dold, men när vi väl hittar den visar den sig vara fullt fungerande, om än begränsad.

Slutligen gillar vi ett par extra funktioner: För det första har vi Home Network Protection som går ut på hemnätverket och testar din router och dina andra anslutna prylar och kan ge en uppskattning om hur säkra (eller osäkra) de är. För det andra finns Webcam Protection, som ger dig kontroll över webbkameran, och ser till att inte obehörigas program och processer kommer åt den.

Fakta ESET Internet Security

Kontakt: www.eset.se
Svenskt gränssnitt: Ja
Brandvägg: Ja
Surfskydd: Ja
E-postskydd: Ja
Separat bankskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Angivna systemkrav, Windows: Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista, Home Server 2011
Resultat, AV-test.org. (0-6 poäng):
Säkerhet: 6
Falsklarm: 6
Prestanda: 4,5
Multiplattform: Nej (finns som alternativ)
Prisexempel: 742,50 kr/år, 3 enheter

plus

Hög säkerhet
God detaljkontroll
En handfull bra extrafunktioner

minus

Förvirrande installation
Viss prestandapåverkan
Ganska dyr

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10