F-Secure Total: Säkerhetspaket med få, men bra funktioner

F-Secures säkerhetspaket har länge levt på bra nonsensfritt virusskydd, diskret men tryggt bankskydd och ett extra läger säkerhet i webbläsaren för säkra sökningar. Men de har halkat efter konkurrenterna på senare år när det gäller att leverera en bredd i säkerhetsverktyg. Det har dock blivit lite bättre på den punkten i och med förra årets introduktion av F-Secure Safe med lösenordshanterare, krypteringsmöjlighet och föräldrakontroll.

Denna gång testar vi F-Secures maxade programpaket Total. Det innebär att vi får tre program; vanliga virus- och surfskyddet i Safe, lösenordshantetraren Key, vpn-tjänsten Freedome, samt föräldrakontroll som hanteras via webben och innehåller det mesta man kan tänkas behöva, från innehållsfilter till tids- och mobilappkontroll.

En nyhet är att F-secures kunder numera får tillgång till tjänsten SomeBuddy, som är en rådgivningstjänst för den som utsatts för eller oroar sig för trakasserier, hot och mobbing på sociala medier.

F-secure

Håll koll på mobilerna

Safe är såvitt vi kan se annars nästan identiskt med programmet vi testade förra året, så när som på att Key inte längre ingår. Istället har en ny funktion tillkommit för både Safe och Total: Möjligheten att spåra Android- och IOS-enheter med F-Secures mobila klient installerad. Programmet har samma avskalade gränssnitt som förr, med relativt lite information och inställningsmöjligheter.

Enligt AV-test levererar F-secure hög säkerhet och bara lite systempåverkan. AV Comparatives är inte lika imponerade, utan anser att F-secure rapporterar fler falsklarm än vad som är idealt. Men det viktiga, att hålla hoten på avstånd, sköter den bra och diskret.

Freedome är en enkel vpn-klient som låter dig välja region och framförallt är behändig för att kunna undkomma viss regionslåsning av sajter och webbtjänster. Den har ett okomplicerat gränssnitt, bara tryck på knappen och kör. Det varierar dock stort hur snabb uppkopplingen är.

Du får också möjlighet till en extra funktion, tillvalet Sense, som är en egen router med F-secures virusskydd inbyggt. Den kostar 949 kronor. Du kan inte köra Sense utan Total-abonnemang. Som wifi-router är den inget vidare och börjar kännas omodern, men den fungerar bra att ha som lager mellan din Internetuppkoppling och resten av ditt nätverk.

F-secure

Omdöme

F-secure har fortfarande lite att jobba på för att komma ikapp konkurrenterna när det gäller funktionsbredden. De har bra virusskydd och surfsäkerhet men behöver lite fler manuella verktyg för trygghet. De funktioner de har, som lösenordshanteraren, vpn-tjänsten och föräldrakontroll, håller dock hög klass. Möjlighet att utöka med skyddad router är också ett plus.

Fakta

Produktnamn: F-Secure Total
Kontakt: www.f-secure.se
Brandvägg: Delvis, kompletterar men ersätter inte Windows Defender
Skäppostfilter: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, vpn, säkra sökningar, spelläge, stöd för säker router
Systemkrav, Windows:: Windows 7 (sp1) eller nyare, Intel Pentium 4 eller nyare, 1 GB ram
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 849 kr (1 år, 3 enheter)

plus

Trevligt diskret att använda
Effektivt virusskydd
Full vpn-funktion
Intressant rådgivningstjänst på köpet

minus

Fortfarande få funktioner
En del irriterande falsklarm

Vi har bytt betygsskala. Läs mer här.

Betyg: 4 av 5