F-secure Safe: Ökar funktionaliteten, men för långsamt

Safe är F-Secures näst mest innehållsrika paket. Premiumalternativet heter Total och inkluderar även vpn-tjänsten Freedome, en separat lösenordshanterare, och stöd för F-Secures extra säkra router Sense. Men för att utnyttja det måste du också dessutom köpa routern separat.

Därför väljer vi standardpaketet Sense som ger oss multiplattformsskydd för fem enheter per år, till en kostnad av 849 kronor. Vi börjar med att skapa ett konto med e-postadress och väl inne hämtas automatiskt rätt programversion för datorn.

Gränssnittet är stilrent och snyggt och det är svårt missa funktioner och finesser. Det beror i och för sig också på att Safe har rätt få sådana att tillgå. Möjligheten att finjustera skyddet med egna inställningar är också begränsat, det mesta sköts per automatik.

F-Secure Safe

F-Secure tillhandahåller antivirus med hög detekteringsgrad och ett fåtal falsklarm. Programmet påverkar hastighet på filhantering marginellt, till exempel vid nerladdning eller kopiering, men utöver det är prestandapåverkan minimal.

F-Secure har ingen egen brandvägg utan förlitar sig mestadels på Windows, plus någon sorts ospecificerat kompletterande extra skydd. Du kan också konfigurera låsta och realtidskrypterade mappar där du kan lägga viktiga dokument för att skydda dem från att kapas av utpressningsprogram.

Virusskyddet inkluderar också säkra webbsökningar med klassificerade länkar via Google, Bing och Yahoo, och ett extra säkert bankskyddsläge som går igång automatiskt på sajter där programmet tycker det behövs. Exakt vad bankskyddet gör är lite oklart, men det handlar om att blockera spioneri från andra datorprocesser vid bankärenden. Det aktiveras på de flesta svenska nätbanker och en del andra sajter som hanterar känsliga uppgifter, men inte på alla.

F-Secure Safe

Utöver detta får vi föräldraskyddet Familjeregler, där vi kan ställa in schemalagd åtkomst till internet och låsa datorn helt vid ett specifikt klockslag. Här får vi också ett webbfilter uppdelat på 15 vanliga kategorier för åldersklassificerat innehåll, men inga möjligheter att ställa in egna webbadresser. Slutligen finns det en länk för att ladda ned lösenordshanteraren Key, men den kostar extra att använda.


Fakta F-Secure Safe

Testad: Januari 2019
Kontakt: www.f-secure.se
Brandvägg: Delvis
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, säkra sökningar, spelläge, kryptering
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, Intel Pentium 4 eller nyare, 1 GB ram
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 649 kr (1 år, 3 enheter)

plus

Hög säkerhet.
Lätt att installera och använda.
Några fler funktioner är förr

minus

Fortfarande få funktioner.
Få inställningsmöjligheter.

Betyg 7 av 10