F-secure Internet Security

F-secures säkerhetspaket har alltid varit ett av de mer minimalistiska och sparsmakade funktionsmässigt. Skyddsnivån har visat sig vara konstant hög och systempåverkan hyfsat låg (om än inte minimal), men den har aldrig erbjudit den där rikedomen av extrafunktioner som många andra leverantörer lockar med. Numera har de i alla fall inkluderat ett familjeskydd med grundläggande surffilter och schemaläggning.

En hel del funktioner finns faktiskt, men är inte presenterade som egna utan inbakade i programmet i det tysta. Till exempel specifikt bankskydd, vilket aktiveras automatiskt (och ibland på sajter som inte har något med banker att göra men som exempelvis är osäkert kodade) och som blockerar osäkra skript med mera.

F-secure

Här finns också en egen extra säker söktjänst (med Google i botten så sökresultaten blir bra, men med säkerhetskoll på alla länkar) och en behändig lösenordshanterare. Men nej, något överflöd är det inte. Brandvägg saknas helt, istället förlitar sig F-secure på Windows.

Installationen är smidig och problemfri, men det kan krävas en del tålamod. För oss fryser programmet helt i ett par minuter och vi undrar om vi skulle behöva avbryta och försöka igen, innan det plötsligt kommer ingång.

F-secure har ett enkelt och spartanskt gränssnitt. Du har nära till dess samling funktioner och en nästan lika sparsmakad inställningsmeny där du inte har direkt detaljerade val. Det här är inte programmet för dig med kontrollbehov. I gengäld är det diskret och gör inte mycket väsen av sig under drift.

Har du mer än en dator finns det ingen anledning att inte skaffa F-Secure Safe istället. Det är multiplattformversionen för Windows Mac OS, Android, IOS och Windows-telefoner. Till den ingår också fjärrhantering/stöldskydd för mobilen och säkerhetskontroll för de nätverk du ansluter till. Det kostar lika mycket för upp till tre enheter som Internet Security gör. 

Fakta F-secure Internet Security

Kontakt: www.f-secure.se
Svenskt gränssnitt: Ja
Brandvägg: Nej
Surfskydd: Ja
E-postskydd: Ja
Separat bankskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Angivna systemkrav, Windows: Windows 10, 8.1, 7 (SP1), Vista (SP2), 1 GB ram, 1,2 GB ledig disk, Pentium 4 eller senare cpu
Resultat, AV-test.org. (0-6 poäng):
Säkerhet: 6
Falsklarm: 5,5
Prestanda: 5
Multiplattform: Nej (finns som alternativ)
Prisexempel: 649 kr/år, 3 datorer

plus

God säkerhet
Stör ovanligt lite
En handfull bra funktioner

minus

Få extrafunktioner
Ganska få inställningsmöjligheter

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10