Bra valKaspersky Total Security: Funktionsrikt och smidigt men dyrt

Kasperskys säkerhetspaket finns i tre versioner: avskalade Anti-Virus, mer funktionsrika Internet Security och maxade paketet Total Security som vi testat här. De säljs alla för en, tre eller fem installationer. Skydd för fem enheter i ett år kostar 1 196 kronor. Det gör Kaspersky till en av de dyrare leverantörerna.

Virusskyddet får toppbetyg för säkerhet, minimalt med ej detekterade hot och utan ett enda falsklarm. Däremot anmärker både AV Test och AV Comparatives på märkbar prestandapåverkan.

AV Test uppmäter långsam laddning av tyngre webbsidor och AV Comparatives anmärker på lagg vid filkopiering och hantering av komprimerade mappar. Det första märker vi inte av själva, då vår testdator är kraftfull, men uppackning av komprimerade mappar går lite långsammare efter att vi installerat Total Security.

Kaspersky Total Security

För övrigt är det ett trevligt funktionsrikt programpaket. Sedan vårt test förra året har Kaspersky gjort minimala förändringar i gränssnittet.

En del funktioner nås direkt från appens startsida, som virussökning och sårbarhetsanalys där vi bland annat får varningar om uppdaterade program som inte är uppdaterade. Här ligger en enkel funktion som säkerhetskopierar filer eller mappar till lokal disk, usb-enhet eller Dropbox.

Här hittar vi också en föräldrakontroll som innehåller många funktioner från övervakning av onlineaktivitet och blockering av utlämnande av känsliga data till tidsbegränsad surf och spelande. Däremot har den varken något innehålls- eller url-filter för webben.

Dessa två samt premiumversionen av Kasperskys lösenordshantrerare är vad som skiljer Total Security från lite billigare Internet Security. Lösenordshanteraren skyddar inte bara lösenord på webbsajter utan är också ett krypterat valv för viktiga anteckningar, bilder och bankkortsdata. Båda paketen har en gedigen uppsättning av praktiska verktyg.

Kaspersky Total Security

Här finns ett bankskydd som detekterar nätbanker och en del shoppingsajter och öppnar dem i en skyddad webbläsare. Den går också att starta manuellt. Du kan blockera webbkameran, kryptera känsliga dokument, skapa räddningsdisk, rensa onödiga filer och ta bort oanvända program. Du kan även köra hela Windows i ett speciellt läge, som endast tillåter program som Kaspersky har godkänt.


Fakta Kaspersky Total Security

Testad: Januari 2019
Kontakt: www.kaspersky.se
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Webbkamerakontroll, räddningsdisk, programkontroll, vpn, räddningsdisk, säkerhetskopiering, kryptering, systemoptimering.
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, 1 GHz cpu, 2 GB ram (för 64 bit Windows)
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 1 169 kr (1 år, 5 enheter)

plus

Utmärkt säkerhet.
Många smarta funktioner.
Bra användarvänlighet.

minus

Viss prestandapåverkan.
Ganska dyrt.

Betyg 8 av 10