Funktionsfyllt, kompakt och påkostat

Kasperskys säkerhetslösningar har under de senaste åren konstant hört till våra bäst rankade alternativ, och har vid ett par tillfällen knipit testvinnartrofén. Det mest funktionsspäckade paketet Total Security är en multiplattformslicens för Windows, Mac OS, Android och IOS, och består av tre separata program: Själva huvudprogrammet Total Security där de flesta funktionerna hittas, samt en separat vpn-klient och en fristående app för föräldrakontroll.

Total Security säljs i licens för en, tre eller fem installationer. Du kan välja att skapa ett konto för att administrera dem om du vill. Användande av föräldrakontrolltjänsten Smart Kids eller vpn-tjänsten Secure Connection kräver dock konto. Priset är snäppet högre än genomsnittet i testet; du får betala 979 kronor per år för tre enheter. Första året som kund får du dock rabatt.

Trots det priset är det en begränsad version av Secure Connection du får tillgång till. Den ger dig 300 MB fri surf om dagen, och du kan inte välja land för servern du ansluter till. Vill du låsa upp obegränsad vpn kostar det 229 kronor till per år. Det är samma gratis-version som vem som helst kan ladda hem, vilket känns lite snålt att de skyltar med som en premium-funktion.

Smart Kids är också en betaltjänst, men här ingår ett premium-abonnemang som annars kostar 149 kronor per år. Det är mer än bara traditionell föräldrakontroll. Här ingår givetvis innehållsfiltger och möjlighet att begränsa surftid, men även åtkomst till spel och appar, övervakning av barnens Facebook-aktivitet och gps-spårning av mobiler.

Kaspersky

Lösenordshanterare och backup

För övrigt får vi två extra funktioner i Total Protection jämfört med enklare Kaspersky Internet Security: En lätthanterad och effektiv lösenordshanterare och ett verktyg för dokumentbackup, till lokal disk eller till ett flertal vanliga molntjänster.

Virusskyddet är topprankat av AV-test.org och får även väl godkänt av AV Comparatives, även om det där missar att detektera enstaka hot. Systempåverkan är relativt liten och programmet är bra på att undvika falsklarm.

Utöver traditionellt skydd får du ett gediget paket verktyg. Här finns bland annat bankskydd i form av en webbläsare som öppnas i skyddad virtualiserad miljö, kontroll av tillgång till webbkameran, skydd mot insamling av spårningskakor på webben, djupraderande filförstörare, möjlighet att skydda utvalda mappar och filer med kryptering, och ett extra säkert läge som gör att datorn bara kan starta utvalda, godkända program.

Gränssnittet är kompakt med en handfull funktioner snabbt tillgängliga. Det kan vara lite svårt att hitta till alla de andra, då de inte är tillgängliga det vi tycker är den mest logiska vägen i gränssnittet. Den som vill in och meka i detaljinställningar kan komma åt dessa med ett par, tre klick, men för alla oss andra finns det enklare och tydligare menyer med det grundläggande.

Kaspersky

Omdöme

PC för Alla rekommenderar

Det är nära testvinst för Kaspersky, med både säkert och resurssnålt virusskydd, nästan alla funktioner du kan tänka dig, och toppkvalitet på det mesta. Men det är relativt dyrt, och ett lite tungjobbat gränssnitt är ett minus. Hade vi fått fullfjärdad vpn på köpet som ett par av konkurrenterna levererar hade det nog blivit fördel Kaspersky.

Fakta

Produktnamn: Kaspersky Total Security
Kontakt: www.kaspersky.se
Brandvägg: Ja
Skäppostfilter: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Webbkamerakontroll, räddningsdisk, programkontroll, vpn, säkerhetskopiering, kryptering, systemoptimering, djupradering.
Systemkrav, Windows:: Windows 7 (sp1) eller nyare, 1 GHz cpu, 2 GB ram (för 64 bit Windows)
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 979 kr (1 år, 3 enheter)

plus

Utmärkt virusskydd
Smart programkontroll
Funktionsrik föräldrakontroll
Många extra små verktyg

minus

Full vpn kostar extra
Bitvis rörigt gränssnitt
Ganska dyrt

Vi har bytt betygsskala. Läs mer här.

Betyg: 4 av 5