McAfee Total Protection: Prisvärt för större familj

Intel-ägda McAfee är det näst vanligaste virusskyddet i världen. Framför allt är man en stor leverantör av virusskydd för företag. En annan orsak är att väldigt många konsumentdatorer säljs med deras program förinstallerade, för det mesta i form av en prova på-version av McAfee Livesafe.

Här har vi valt att testa en annan variant av säkerhetspaketet som heter Total Protection. Livesafe har två funktioner som inte Total Protection har; Backup till molnlagringskonto och uppdateringskoll på installerade Windowsprogram. I Total Protection får vi dock en extra säker krypterad mapp på datorn för känsliga dokument.

Medan Livesafe ger dig obegränsat med installationer för 999 kronor får du en gräns på tio installationer med Total Protection. Det är fortfarande prisvärt, och det finns också billigare alternativ om du har färre prylar. På McAfees sajt är det dessutom med jämna mellanrum rea med riktigt bra erbjudanden, ofta just på Total Protection.

McAfee Total Protection

Som virusskydd behöver du inte oroa dig. McAfee får toppbetyg av både AV Test och AV Comparatives med hög blockeringsgrad av misstänkta hot. AV Comparatives noterar att programmet ger ifrån sig något fler falsklarm än genomsnittet, medan AV Test ger dem toppomdöme även på den punkten.

Vid vardaglig användning påverkar McAfee inte prestanda nämnvärt i en normalsnabb pc, men installationer av nya program går långsammare. Det är både AV Test och AV Comparatives överens om, och det är en seghet som vi själva tydligt upplever.

Total Protection för Windows har en stor och snyggt designad kontrollpanel som ger snabb tillgång till alla funktioner – allt på svenska. Funktionsutbudet är dock inte så enormt stort som hos en del konkurrenter.

Vi får en mjukvarubrandvägg med större möjligheter till manuell och guidad kontroll än den som ingår i Windows, men det kräver att du har kunskap för att gå in och meka i dess inställningar. Vi får extra surfskydd med Siteadvisor som bland annat skyddar mot felstavade webbadresser.

McAfee Total Protection

Vi får även en väl fungerande lösenordshanterare för Edge, Firefox och Chrome (men bara för fem datorer, inte obegränsat), och en dokumentförstörare som djupraderar file. Enligt information på McAfees sajt ska föräldrakontroll också ingå, men vi kan inte hitta det någonstans i appen. McAfee har också en separat tjänst som framför allt fokuserar på övervakning och spårning, men den kostar 569 kronor extra per år.


Fakta McAfee Total Protection

Testad: Januari 2019
Kontakt: www.mcafee.com
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Nej
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Kryptering, extra webbskydd, lösenordshanterare, djupradering,
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, 1 GHz cpu, 2 GB ram
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 999 kr (1 år, 10 enheter)

plus

God säkerhet.
Prisvärt om du har många datorer.
Lättanvänt.

minus

Något få funktioner.
Påverkar prestanda i vissa fall.
Oklart med föräldrakontroll.

Betyg 7 av 10