McAfee Total Protection: Inte så totalt – än

Utöver Microsofts egna antivirus Defender är McAfees det som flesta pc-användare har stiftat bekantskap med, då det ägs av Intel och därför ofta kommer med som förinstallerat säkerhetsprogram på många pc-datorer, ibland med full licens, men ofta bara en provversion. Då handlar det om LiveSafe, ett paket som är mycket snarlikt McAfee Total Protection som vi testat här.

Total Protection säljs i licenspaket för en, fem eller tio användare och kostar då 599, 799 respektive 999 kronor per år. Tio-packet kan du dock få för halva priset första året om du är en ny kund.

Det som främst skiljer LiveSafe och Total Protection åt är att LiveSafe har en 1 GB molnlagringsmapp för dokumentbackup. Total Protection har istället en filkrypteringsfunktion som LiveSafe saknar. För att öka värdet på den aningen dyrare Total Protection har McAfee nyligen kompletterat paketet med två tjänster; dels en föräldraskyddstjänst som administreras via webben, dels en vpn-tjänst inbyggd i klienten.

McAfee

Inte komplett för Sverige, ännu

Ingen av dessa ser dock ut att ingå för svenska kunder, både vpn-tjänsten Safe Connect och föräldrakontrollen Safe Family säljs separat och kostar hundralappar per år, men ingår inte här. Det som däremot ingår är TrueKey, en kompetent lösenordshanterare som körs som webbläsartillägg. Den får man dock bara licens på för en användare. Förhoppningsvis kommer komplett version till Sverige snart, men McAfee kunde inte ge oss något klart besked om det.

Utöver detta får man i bägge paketen webbsöksskydd, djupraderare av filer, skräppostfilter för Outlook och Thunderbird, och rensning, men inte blockering av spårningskakor på webben. Sedan finns en smart funktion som kan optimera laddtider och prestanda i enskilda appar som du använder ofta, genom att förladda och prioritera dem för säkerhetsgenomgång. På samma sätt finns det också ett webbläsartillägg som snabbar upp surfandet, eller snarare kompenserar för den nedsegning alla aktiva surfskydd innebär.

McAfee missar målet lite i AV Tests senaste detektionstest där de släpper igenom fler hot än många av konkurrenterna. Men de bedömer det ändå som godkänt säkert. Av AV Comparatives får de näst bästa klass på utmärkelse, med relativt få missar och falsklarm, men inte ett perfekt resultat. De problem AV-test hade med McAfee och prestandapåverkan denna tid förra året verkar ha lösts, och Total Protection ligger under snittet när det gäller att sakta ner program och webbsidor.

McAfee

Omdöme

Mcafee är generösa med licenser och har ett godkänt om än inte perfekt virusskydd och flera smarta funktioner. Men det är också lite påträngande med ständiga pop-up:er i webbläsartillägg. Och det faktum att de mest intressanta funktionerna inte ännu ingår i paketet för oss svenskar gör det än mindre intressant. Ska du ha McAfee, så är LiveSafe just nu det bättre alternativet. Det kostar lika mycket och har nästan samma funktioner, plus föräldrakontroll.

Fakta

Produktnamn: McAfee Total Protection
Kontakt: www.mcafee.com
Brandvägg: Ja
Skäppostfilter: Ja
Föräldrakontroll: Nej
Separat bankskydd: Nej
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Kryptering, extra webbskydd, lösenordshanterare, djupradering, prestandaoptimering,
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, 1 GHz cpu, 2 GB ram
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 999 kr (1 år, 10 enheter)

plus

Låg prestandapåverkan
Smidigt och lättnavigerat
Intressanta funktioner för att öka prestanda

minus

Inte toppbetyg på virusskyddet
Saknar ett par funktioner i Sverige
En del störande popupfönster

Vi har bytt betygsskala. Läs mer här.

Betyg: 3 av 5