McAfee LiveSafe

McAfee stack ut förra året genom att vara den enda som erbjöd obegränsat med installationer. Nu har även AVG det, vilket gör McAffee mindre unikt. Det är dock fortfarande ett solitt program som tack vare sin licensmodell är ett prisvärt skydd för den som har många enheter i hemmet. 
Vi får inte tag på McAfee Internet Security, den version som vi helst ville testa, utan får välja lite dyrare varianten Live Safe. Det är i stort sett Internet Security, plus två funktioner – kryptering av mappar för att skydda känsliga filer från hackare, samt en onlinelagringstjänst.

Dessa två funktioner lyckas vi dock inte hitta hur mycket vi än letar i gränssnittet eller bland hjälpavsnitt. Det visar sig att vi måste logga in på Mcafees webb för att komma åt och aktivera dem, något som programmet inte ger någon ledtråd om. Och som tjänster är de inte så värst imponerande. Men det kostar bara en femtiolapp mer än Internet Security.

Mcafee

Vi gillar inte direkt McAfees gränssnitt, som känns på gränsen till obskyrt. Alla funktioner går inte att nå från programmets huvudpanel, för vissa inställningar måste du till exempel högerklicka på aktivitetsikoner i listen i Windows istället.

En annan sak som är svår att hitta är en uppsättning systemverktyg för uppsnabbning av uppstart, rensning av skräpfiler med mera. Den enda du ser direkt från startskärmen är Shredder, ett djupraderingsverktyg för enskilda filer. Vi får en enkel föräldrakontroll med webbfilter för kategorier av innehåll, och ett online-schema.

Men här finns också en del intressanta saker gömda. Till exempel en hotkarta som visualiserar vilka länder och platser attacker kommer ifrån, vilka som drabbas av flest trojaner, och så vidare. Inte direkt nödvändigt, men lite kul.

Slutligen får vi Intel True Key, en lösenordshanterare som kan använda ansiktsigenkänning eller fingeravtryck för att hantera inloggning på olika webbtjänster. Det är den enda funktionen som inte fungerar för obegränsat med användare. True Key finns i en gratis- och en betalversion (för obegränsat antal lösenord, mot max 15), och du får fem licenser i Internet Security eller Live Safe för betalversionen.

Fakta McAfee LiveSafe

Kontakt: se.mcafeestore.com
Svenskt gränssnitt: Ja
Brandvägg: Ja
Surfskydd: Ja
E-postskydd: Ja
Separat bankskydd: Nej
Föräldrakontroll: Ja
Angivna systemkrav, Windows: Windows 10, 8.1, 8, 7
Resultat, AV-test.org. (0-6 poäng):
Säkerhet: 5,5
Falsklarm: 6
Prestanda: 5,5
Multiplattform: Windows, MacOS, Android, IOS
Prisexempel: 749 kr/år, obegränsat antal enheter

plus

Relativt hög säkerhet
Obegränsad användning
Bra systemverktyg

minus

Fult, förvirrande gränssnitt
Inte så många extra funktioner
Något dyrt om du har få datorer

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10