Bra valNorton Security Premium: Säkert och prisvärt med bra mervärden

Symantecs Norton-program säljs i tre olika versioner: Security Starter, Deluxe och Premium, där den sista både har flest funktioner och tillåter flest enheter. Det är en multiplattformlicens för upp till tio installationer på Windows, Mac, IOS och Android för 899 kronor per år. Starter och Deluxe är bara 300 kronor respektive 100 kronor billigare, men saknar flera bra funktioner. Det gör Premium extra prisvärt för en större familj.

Det har inte hänt mycket i programmet sedan vårt test förra året. Gränssnittet har samma upplägg med enkel åtkomst till alla funktioner.

Norton Security Premium

Huvudfunktionerna är de samma. Vi får en behändig lösenordshanterare med webbläsartillägg, skräppostfilter till Outlook och brandvägg med både smart automatik och detaljerad manuell kontroll. Vidare får vi integritetsskydd i form av blockering om du skickar känsliga uppgifter osäkert, webbaserad föräldrakontroll, och en riktigt bra backupfunktion som inkluderar 25 GB molnlagring.

Nytt sedan förra våren är en Prestanda-flik, som innehåller tre systemoptimeringsverktyg: hårddiskoptimering främst för mekaniska diskar, utrensning av onödiga filer, och effektivisering av uppstart.

Norton bedöms som ett säkert virusskydd, både av AV Test och AV Comparatives, och får plus i kanten för extra låg systempåverkan under drift. Det gör den till ett bra val även för mindre kraftfulla datorer. Norton är så säkra på sin sak att de säger sig ha hundraprocentigt virusfri garanti, med möjlighet till experthjälp om det skulle behövas.

Norton Security Premium

AV Comparatives noterar dock enstaka falsklarm, och att programmet oftare än konkurrenterna kräver ett manuellt avgörande från användaren om vad som ska tillåtas eller ej. Det, liksom de extra detaljerade inställningsmöjligheterna, kan vara positivt men kan också bli ett problem för en vanlig användare som inte har kunskaperna.


Fakta Symantec Norton Security Premium

Testat: Januari 2019
Kontakt: se.norton.com
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Nej
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, backup med monlagring, id-skydd, nätverkskontroll, systemoptimering
Systemkrav, Windows: Windows XP (32 bit sp3), Vista (sp1), 7 (sp1), 8, 10
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 669 kronor (1 år 10 enheter).

plus

Hög säkerhet.
Låg prestandapåverkan.
25 GB molnlagring.
Bra pris.

minus

En del falsklarm.
Kunde haft fler extrafunktioner.

Betyg 8 av 10