Norton 360 Deluxe: Ny stil, några nya funktioner

Norton Security har i år bytt namn till Norton 360 och gränssnittet har fått en ny design, men det är fortfarande samma upplägg som förra året. Det säljs tre varianter – Standard som är licens för en enhet, Deluxe för fem enheter, och Premium för tio enheter.

I de två sista ingår en föräldrakontroll, och de tre paketen har olika storlek på molnlagring som ingår i 360:s säkerhetskopieringsfunktion. Här har vi testat Deluxe, men behöver du skydda mer än fem prylar så är det bara att gå upp ett steg.

Med Norton får du bra virusskydd som får toppbetyg från både AV-test och AV Comparatives, med utmärkt detektering, minimalt med falsklarm och godkänt låg systempåverkan, även om en del konkurrenter är ännu bättre på den sista punkten. I defaultläge sköts det mesta automatiskt, men det går att ställa in det mesta i detalj. Nytt i år är bland annat utökat skydd mot skadliga skript i nerladdade filer och e-post.

Du får även flera valfria tillägg för att säkra upp webbläsaren. Safe Web analyserar webbsidor medan de laddas, Password Manager håller koll på dina inloggningar, och Safe Search är en egen sökmotor med säkerhetsrankning på sajterna som listas.

Norton 360

Bra funktion, jobbig presentation

Dessa är lite mer påträngande, speciellt Safe Search som byter ut sökmotorn i sökfältet mot Nortons egna baserad på Ask.com. Men du får även säkerhetsklassade sökresultat om du manuellt använder till exempel Google. Norton vill också ändra startsida till sin egen. Det känns inte så diskret som vi tycker ett säkerhetsprogram ska vara. I SafeWeb ingår numera extra bankskydd, något som inte Norton haft tidigare, men än så länge funkar det bara med vissa utvalda banker, och inga svenska.

Föräldrakontrollen erbjuder det mesta man kan tänkas behöva, som kategoribaserat webbfilter, schemaläggning för surf, aktivitetsövervakning och även möjlighet att låsa barnens mobil på distans. Andra funktioner i paketet är åtkomstkontroll till webbkameran, en generator för extra säkra lösenord, verktyg som rensar onödiga filer, optimerar hårddisk och ger extra kontroll på autostartande program.

Utöver detta har vi redan nämnt säkerhetskopieringsfunktionen. Du kan spara dokumentmapparna eller valfria andra mappar. Du kan lagra till Nortons egna moln eller till lokala volymer. Du kan schemalägga kopiering men får till exempel ingen versionshistorik. Slutligen ingår även enkla vpn-tjänsten Secure VPN. Till skillnad från de som ett par konkurrenter erbjuder är det här en fullversion utan databegränsning eller låsta funktioner.

Norton 360

Omdöme

PC för Alla Rekommenderar

Har du många datorer och mobiler att skydda är 360 Premium både prisvärt och kompetent. Du får inte samma funktionsfrossa som från Bitdefender och Kaspersky, men toppkvalitet på de funktioner som erbjuda. Framför allt är fullfjädrad vpn-tjänst ett plus. Nu behöver de bara lägga till svenska banker till bankskyddet också.

Fakta

Produktnamn: Norton 360 Deluxe
Kontakt: se.norton.com
Brandvägg: Ja
Skäppostfilter: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, säkra sökningar, backup med monlagring, systemoptimering, vpn, webbkamerakontroll
Systemkrav, Windows:: Windows 7 eller nyare, 1 GHz cpu, 2 GB ram
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 899 kronor (1 år 5 enheter).

plus

Utmärkt virusskydd
Behändig backupfunktion
Fullt vpn på köpet

minus

Bankskydd ännu inte för svenska banker
Webbläsartilläggen segar ner

Vi har bytt betygsskala. Läs mer här.