Virus och andra hot fortsätter att vara ett konstant gissel för teknikvärlden och inte minst för din dator. Under 2017 såg vi en kraftfull ökning av så kallade ransomware, program som tar din dator som gisslan tills du betalar en summa pengar, ofta med ospårbara kryptovalutor som Bitcoin.

Vi såg också hur nya sårbarheter gjorde vissa attacker blev svårare att upptäcka. Samtidigt fortsatte alla de ”vanliga” hoten i form av virus, script i webbläsaren och trojaner att vara högaktuella.

Mer än bara antivirus

I ett sådant landskap är det nödvändigt med ett bra säkerhetspaket. Det ger ett skydd mot skadlig kod och hackerattacker, och det är lätt och gratis att uppgradera till ännu bättre, så det finns ingen anledning att vara utan.

Bra säkerhetspaket kompletterar virusskydd med bland annat förbättrad mjukvarubrandvägg och analys av sårbarheter i installerade program. Till exempel erbjuder de allra flesta smartare skydd mot farligt innehåll på webben, till exempel nätfiskesajter, som inte tekniskt sett är skadlig kod men som kan vara minst lika farliga. Utöver det har många separata funktioner och rutiner som gör surfandet extra säkert när du använder nätbank, shoppar online eller på andra sätt hanterar känsliga personuppgifter.

Hjälper dig tänka säkert

Säkerhetsprogrammens funktioner handlar lika mycket om att säkra ditt system, dina dokument och dina känsliga uppgifter från externa hot som att hjälpa dig med säkert beteende online. Föräldrakontroll, det vill säga möjligheten att begränsa dina barns internetaktivitet, är mer regel än undantag i dagens säkerhetspaket.

Två andra funktioner som blir allt vanligare är krypterade lösenordshanterare, så att du kan hålla inloggningar till olika sajter och tjänster säkra och hemliga, och möjlighet att snabbt och enkelt kontrollera tillgången till datorns webbkamera. Det finns över ett dussin olika säkerhetsföretag som säljer säkerhetspaket till konsumenter.

Fler experter, fler paket

Hur bra dessa program är på att på att upptäcka och stoppa skadlig kod är inget vi har möjlighet att testa själva, då det i princip innebär att man har en stor samling virus och simulerar tusentals attacker mot en dator.

Det finns det istället en handfull oberoende testlabb som är experter på. I tidigare test av säkerhetspaket har vi använt oss av det kända tyska testlabbet AV-Test och deras bedömning av hur bra programmen är. Men AV-Test testar inte alla virusskydd som är aktuella i Sverige.

Därför har vi denna gång kompletterat med omdömen från ett annat väl ansett testlabb, AV-Comparatives. De testar i grund och botten samma tre saker. För det första detektering av kända virus och okänd kod som beter sig som virus, kallade nolldagsattacker. För det andra antalet falsklarm, det vill säga legitima program och säkra sajter som de misstar för skadliga och blockerar eller varnar för. Ovh för det tredje hur mycket antivirusskyddet slöar ner datorn i moment som att ladda webbsidor och starta program. Men de redovisar inte resultatet på ett sätt som gör dem helt jämförbara och har inte identiska testmedoder.

Det gör att vi får redovisa resultatet lite annorlunda. Istället för att bara lista betyg lägger vi till en kort summering av testlabbens utvärdering. För de mesta är de överens, men i vissa fall skiljer sig deras resultat och omdöme åt.

Så gjorde vi testet

Programmen installerades ett och ett på en bärbar pc med mobil Intel Core i5-processor, 8 GB ram, 256 GB ssd och 64 bitars Windows 10 Home. Gränssnitt, användarvänlighet och extra funktioner bedömdes under en dag av intensivt användande. För bedömning av virusskydd och systempåverkan använde vi oss av senaste rapporter för respektive program från oberoende antiviruslabben AV-test och AV-compartatives. De redovisade priserna är från respektive programs egna webbshop. I flera fall erbjuder de introduktionspris med första året kraftfullt rabatterat. Vi har redovisat standardpriset som du får betala för löpande licens.

Tips: Du har väl inte missat M3:s Youtubekanal?