Medan traditionella virusattacker med skadlig kod som sprider sig själv från dator till dator fortfarande utgör ett hot mot framförallt pc-datorer, så är de flesta av oss vana vid hur vi ska hantera det. Det är som med vanliga virus från förkylningar och årliga flunsor, till värre saker. Idka sunt förnuft och håll dig undan från riskabelt beteende.

Testade säkerhetspaket

I datorvärlden handlar det om att ha någon form av godkänt antivirusprogram och brandvägg aktiverad för att mota bort det mest uppenbara – se det som ditt vaccin eller immunförsvar. Det håller dig säker från det mesta som försöker ta dig in i din dator på egen hand.

Medan Microsoft Defender, programmet som finns inbyggt i Windows, sedan flera år ger ett väl godkänt sådant skydd, så kan det finnas orsak att byta ut det. Det finns andra antivirusprogram som ger snäppet bättre skydd med snabbare uppdateringar av viruslistor eller mer avancerade ai-baserade sätt att detektera infektionsförsök. En del är lika bra eller lite bättre än Defender, men tar ändå upp mindre av datorns minne och prestanda.

Läs också: Dags att plugga? Här är prylarna varje student måste ha!

Se upp för undermåligt virusskydd

Alla är dock inte så bra på det som de påstår. I de tester som genomförs av experter på oberoende antiviruslabb som AV-Test och AV Comparatives ligger Microsoft Defender ungefär i mitten av startfältet när det gäller förmåga att detektera och blockera virus och är inte heller sämst prestandamässigt. Samtliga program i detta test har antivirus som håller jämna steg eller är steget före Windows. Men du behöver inte känns dig omedelbart otrygg utan dem, Defender är säkert nog.

Mot just virus. Men virus är ju inte allt. Och det är bara just på datorn. Vi har fler och fler andra smarta enheter uppkopplade. Från intelligenta prylar i hemmet till bilar.

Lägg till det att det gäller att lära sig datorvett, precis som du ska ha gott folkvett när det kommer till smittspridning. Ha sund skepsis mot meddelanden från okända avsändare som trillar in i e-postens inbox, lär dig att känna igen tecken på uppenbara bluffsidor på webben och andra nätfiskeförsök, ladda inte hem program, dokument och appar från skumma sajter, besök dem helst inte alls, och undvik gärna piratkopiering.

Enligt en rapport från Cicso är det utpressningsprogram som ställt till med mest skada bland cyberhoten under 2022, och förutspås vara den stora boven även i år. De får datoranvändare främst genom att de luras att installera dem manuellt. Och bluffar som ska lura dig att göra det kan vara olika bra på att övertyga.
 

Från antivirus till internetsäkerhet

Det är sådant som ett bra säkerhetsprogram kan hjälpa dig med. De hjälper dig att känna igen tecknen; url-er som ser misstänkta ut, språk och design av spam och nätfiske i e-postmeddelanden, webbsidor som beter sig misstänkt och vill lägga till onödiga skript eller spårningskakor och mycket mer.

Sedan finns det mängder av smarta metoder för att skydda sig ytterligare. Som att alltid ha backup på viktiga dokument och andra filer så att de inte kan kidnappas av ett utpressningsprogram. Likaså att alltid ha känslig information som personuppgifter, kontoinloggningar och kreditkortsinformation i krypterad form om du har dem på datorn, så att de inte kan stjälas av hackare. Och att hålla koll på system- och programuppdateringar i datorn så att du snabbt kan täppa igen nyupptäckta säkerhetshål.

Och mycket mer. Lösenordshanteringsfunktion så att du inte har lättgissade och upprepade lösenord på flera konton och tjänster, och dessutom får hjälp att komma ihåg dem. Extra säker webbläsarsession för när du ska shoppa online eller göra bankärenden. Vpn-tjänst för att du ska kunna surfa anonymt utan att exponera ditt ip-nummer. Verktyg för att kontrollera riskabelt beteende och begränsa surftid för dina barn, på båda datorn och mobiler. Spårning och stöldskydd av borttappade datorer. Och mer därtill, listan kan göras hur lång som helst.
 

Från internetsäkerhet till komplett säkerhet

Baka samman allt detta, antivirus, internetsäkerhet och ett urval andra funktioner för mer allmän datorsäkerhet, och du har det som brukar kallas för ett säkerhetspaket. Ett program med många funktioner, eller ibland en samling separata program, som alla hjälper till att höja säkerhetsnivån i datorn.

Att jämföra ett säkerhetspaket med ett annat kan vara svårt, då de just är paket, och ofta innehåller helt olika saker. Förutom då att de alla har en egen antivirusmotor och ofta en mjukvarubrandvägg, vilka de insisterar på är bättre än de du redan får inbyggda i Windows.

De flesta paket, och alla i detta test, är också så kallade multiplattformspaket. Det innebär att det finns program även för Mac OS och för mobiler och surfplattor. Funktionen i dessa är inte identisk med den i Windows-programmen, då möjligheterna och hotbilden ser annorlunda ut. Men det gör att du får en lätthanterlig och gemensam leverantör för säkerhet till alla.

Här har jag valt ut och testat de mest funktionsrika och relevanta säkerhetspakten just nu. Leverantörerna kan ha olika nivåer på paket med olika mycket funktioner.

I detta test är det respektive tillverkares topp-paket som gäller, med alla funktioner de har att erbjuda. Det är givetvis inte gratis. Ett typiskt pris är cirka tusen kronor per år för en licens som du kan installera på fem enheter. Men en jämförelse av pris och prisvärde kompliceras av att leverantörerna inte har jämförbara paket.

I år var det lättare än tidigare år, då nästan alla säljer sitt bästa paket med en licens för fem enheter per år. Men inte alla. Bitdefender har bara licens för tio installationer av sitt mest funktionsrika paket. Och från Norton får du mer onlinelagring i en backup-tjänst om du köper varianten med tio licenser istället för fem. I Nortons fall är det dock lätt att ignorera, då alla andra funktioner är exakt de samma.
 

Så gjorde vi omdömet och testet

Jag sökte upp samtliga större leverantörer av säkerhetspaket på svenska marknaden med multilicenserbjudande, svenskt gränssnitt, och väl godkänt omdöme för virusskyddet från AV-Test.org och/eller AV Comparatives. Deras utvärdering av virusskydd och prestandapåverkan är medtaget i testernas omdöme, tillsammans med en egen uppskattning av prestandapåverkan.

Programmen testades på en stationär pc med fullt uppdaterad Windows 11 Home-installation, Intel Core i5-processor, 32 GB ram-minne och 512 GB ssd. Datorn är en väl använd pc med en stor mängd installerade program. Efter varje test återställdes datorn till en sparad komplett systembild för att nollställas. Vardera program testades under minst två dagars vardaglig användning med manuell bedömning av funktionalitet och användarvänlighet.

 

Bitdefender Premium Security: Dyrare men värt sitt pris

Maxat säkerhetspaket med vpn-tjänst och lösenordshanterare.

Bitdefender Premium Security

Betyg 4 av 5

Omdöme

Bitdefender gör alltid en högklassig säkerhetssvit, men det som du får extra med Premium Security innebär en massiv prishöjning om har få datorer men vill ha alla funktioner. En mer flexibel licenslösning hade varit bra. Och nog borde väl identitetsövervakning ingå?

Positivt

 • Utmärkt virusskydd
 • Många smarta verktyg
 • Snabb och smidig vpn

Negativt

 • Viss risk för falsklarm
 • Endast dyr licens för många datorer
 • Identitetsövervakning kostar extra
Testad: Januari 2023
Kontakt: bitdefender.se
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Pris helårsabonnemang599,99 kronor per månad (10 enheter)
Pris månadsabonnemang: 139,99 kronor per månad (10 enheter)
...
 Läs hela testet av Bitdefender Premium Security 

Eset Smart Security Premium: Kompetent men spretig säkerhetslösning

Eset ger dig många praktiska funktioner i sitt säkerhetspaket.

Eset Security
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Avsaknaden av IOS-stöd för en multilicens är givetvis ett minus, men ska du bara skydda datorer gör Esets säkerhetsprogram ett bra jobb. Vi saknar en del extra funktioner som flera konkurrenter har, som vpn och identitetsbevakning, men Eset har andra funktioner som kan bli intressanta.

Positivt

 • Förbättrat gränssnitt
 • Flera små smarta funktioner
 • Smart stöldskydd

Negativt

 • Saknar vissa premiumfunktioner
 • Stödjer inte Iphone
 • Få fördelar jämfört med Internet Security
Testad: Januari 2023
Kontakt: Eset
Multiplattform: Windows, Mac, Android
Pris helårsabonnemang: 711 kronor (1 enhet) eller 996 kronor (5 enheter)
Pris tvåårsabonnemang: 1 067 kronor (1 enhet) eller 1 494 kronor (5 enheter)

För fler prisexempel Klicka här
...
 Läs hela testet av Eset Smart Security 


F-Secure Total: Utökat och förbättrat – med bäst vpn

F-Secure har trimmat, byggt ut och finputsat ett programpaket som var lovande redan i fjol.

F-Secure Total
Betyg 4 av 5

Omdöme

F-Secure Total har bara en bråkdel av den funktionsfrossa som en del av konkurrenterna bjuder på. Men vad gör det när huvudfunktionerna i paketet är de allra viktigaste, och när de dessutom är så bra som de är? Det blir tummen upp, trots att vi önskar oss mer.

Positivt

 • Utmärkt virusskydd
 • Bäst vpn bland säkerhetspaketen
 • Avskalat och lättanvänt

Negativt

 • Få extra funktioner
 • Måttligt med inställningsmöjligheter
Testad: Januari 2023
Kontakt: F-secure
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel första året/förlängning630 / 1049 kr (1 år, 5 enheter)

För fler prisexempel Klicka här
...
 Läs hela testet av F-Secure Total 


McAfee Total Protection: Få nyheter, men fler på gång

McAfees säkerhetspaket ger dig utmärkt virusskydd och flera bra grundfunktioner.

McAfee Total Protection
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Virusskyddet är utmärkt – och lösenordshanterare, vpn och identitetsskydd till överkomligt pris är inte fel. Problemet är att Total Protection snart kommer byggas om. Därför kan jag inte rekommendera att du köper grisen i säcken. Kan du vänta in nästa version, så gör gärna det.

Positivt

 • Säkert skydd
 • Minimal prestandapåverkan
 • Premiumfunktioner till rätt pris

Negativt

 • Identitetsskyddet ligger efter i funktion
 • Flera funktioner på väg bort?
Testad: Januari 2023
Kontakt: McAfee
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel första året499 kronor (5 enheter) eller 549 kronor (10 enheter)

För fler prisexempel Klicka här
...
 Läs hela testet av McAfee Total Protection 


Norton 360 Deluxe: Klassikern är tillbaka i topp

Men stabilare virusskydd, många bra funktioner och ett överkomligt pris tar Norton täten just nu. Om än inte med stor marginal.

Norton 360 Deluxe
Betyg 4 av 5

Omdöme

Vore det inte för ett onödigt virrigt gränssnitt, med två startsidor som har olika design och som ger tillgång till olika verktyg, vore inte full pott i betyg långt borta. Det är det, en viss risk för falsklarm, och en vpn som bara är godkänd, som gör att det bara blir högt betyg istället för full pott.

Positivt

 • Utmärkt virusskydd
 • Bra premiumfunktioner
 • Mycket för pengarna

Negativt

 • Viss risk för falsklarm
 • Okonventionellt gränssnitt
Testad: Januari 2023
Kontakt: Norton
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel första året/förlängning599 / 949 kr (1 år, 5 enheter)

För fler prisexempel Klicka här
...
 Läs hela testet av Norton 360 Deluxe 


Panda Dome Premium: Dyrt, men ger dig allt du behöver

Det ingår mycket i Pandas bästa säkerhetspaket, Panda Dome Premium.

Panda Dome Premium
Betyg 4 av 5

Omdöme

Fullfjädrad vpn, smarta räddningsverktyg och identitetsskydd, stöldskydd, lösenordshantering, föräldrakontroll och inte minst riktig datorsupport på köpet. Det är inte mycket som saknas i Dome Premium. Med solitt virusskydd, om än med tendens till många falsklarm kan vi rekommendera det. Om du har råd och verkligen känner att du behöver alla bonusfunktioner.

Positivt

 • Snyggt, minimalistiskt gränssnitt
 • Stort utbud premiumfunktioner
 • Godkänt säkert och snabbt

Negativt

 • En del falsklarm
 • Bitvis svårt att hitta rätt i gränssnittet
 • Extra dyrt
Testat: Februari 2022, uppdaterad januari 2023
Kontakt: Panda
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel första året: 1 049 kronor (5 enheter) för fler prisexempel Klicka här

...
 Läs hela testet av Panda Dome Premium 


Trend Micro Maximum Security: Säkerhetspaket på efterkälken

Lågt pris, men tyvärr även låg prestanda.

Trend Micro Maximum Security
Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Trend Micro har trampat vatten i flera år nu, och vi saknar många av de mer moderna funktioner som några av konkurrenterna erbjuder, som stöldskydd, personuppgiftsövervakning, vpn eller multiplattforms föräldrakontroll. Det är ett billigt paket, men inte ett som trots det är värt pengarna.

Positivt

 • Låg prestandapåverkan
 • Enstaka bra extrafunktioner
 • Lågt pris

Negativt

 • Missar enstaka hot
 • Kompakt och rörigt gränssnitt
 • Saknar flera premiumfunktioner
Testat: Februari 2022, uppdaterat januari 2023
Kontakt: Trend Micro
Multiplattform: Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS, Chrome OS
Prisexempel första året: 699 kronor (5 enheter) För fler prisexempel Klicka här
...
 Läs hela testet av Trend Micro Maximum Security