Ju mer vi använder Windows 8 upptäcker vi nya funktioner som normalt inte är så enkla att hitta. En sådan funktion är Filhistorik som är gömd bland systemapparna.

När Filhistorik är aktiverat kommer Windows 8 att spara alla olika versioner av ett visst dokument på en extern hårddisk eller en nätverksenhet. Det betyder i praktiken att du kan gå tillbaka till en tidigare version av exempelvis ett Word-dokument som du gjort ändringar i. Funktionen fungerar ungefär på samma sätt som Time Maching på Mac.

Tänk dock på att Filhistorik endast håller reda på de dokument som du lagrar i din dokumentmapp. Det är inte en ersättning för säkerhetskopiering av din hårddisk.

Så här gör du för att komma igång:

1. För muspekaren till snabbknappsfältet uppe i det högra hörnet alternativt tryck på Windows-knappen + C.

2. Sök efter ”filhistorik” i avdelningen Inställningar och välj programmet som visas i listan till vänster.

snabbknappsfältet

3. Normalt är den Filhistorik inte aktiverad. För att kunna aktivera den måste först välja en enhet dit filerna ska sparas. Klicka på ”Välj enhet” i den vänstra kolumnen och välj den enhet du vill använda.

Filhistorik

4. Klicka på knappen som heter Aktivera.

Filhistorik aktiverad

Nu är Filhistorik aktiverad på din pc och Windows 8 kommer att börja säkerhetskopiera alla dina dokumentmappar. Filhistorik kommer sedan automatiskt att känna av filändringar och spara dessa på den enhet du valde.

För att återskapa en äldre version av en viss fil går du endast tillbaka till samma program och väljer ”Återställ personliga filer” i den vänstra kolumnen. Du kan även bläddra bland olika versioner av dina filer på den enhet som du valde att använda för Filhistorik.

Mer information om Filhistorik och ett beskrivande videoklipp hittar du även på Microsofts webbplats.