Den 20 januari lanserade Kim Dotcom den nya fildelarsajten Mega. Mega är en efterträdare till Megaupload som stängdes ned med hjälp av amerikanska myndigheter i början av förra året.

Till skillnad från Megaupload går det inte att söka på de filera som användarna laddar upp till tjänsten. Istället kan tredjepartssajter länka till visst innehåll som lagras på Mega.

Allt innehåll som lagras på Mega är krypterat och endast den person som laddat upp filerna kan göra det tillgängliga för andra tillsammans med en länk och den krypteringsnyckel som krävs.

Mega-search.me

En fransk webbplats med namnet Mega-search.me som länkade till upphovsrättsskyddat material på Mega ska enligt uppgift redan ha tagits ur drift. När webbplatsen fungerade kunde den användas för att söka efter aktuella filmer och annat material som lagrades på Mega.

Trots att Mega endast varit öppen i endast tio dagar har det kommit in 150 varningar om upphovsrättsintrång på den nya sajten. Enligt Megas advokat har sajten tagit bort det anmälda materialet samma dag som varningarna mottogs.

– Mega vill inte att användarna utnyttjar vår tjänst för att sprida material olagligt, säger Megas advokat, Ira P. Rothken.

Han säger att de 150 varningar som utfärdats gäller totalt 250 filer som tillhör användare i USA och andra länder.

IDG News