Enligt siffror från mätföretaget Net Applications var tillväxten för Windows 8 under de första tre månaderna sämre jämfört med motsvarande tidsperiod efter släppet av Windows Vista.

I slutet av januari hade Windows 8 en andel på 2,5 procent av alla Windowsdatorer, en ökning från december då siffran var 1,9 procent. Räknas Windows 8 och Windows RT ihop var siffran 2,6 procent i januari.

När Vista släpptes 2007 hade operativsystemet efter tre månader en andel på 3,3 procent.

windows 8 andelar vista

En positiv utveckling är dock att andelarna för Windows 8 började öka i snabbare takt under slutet av januari, något som med största sannolikhet beror på att Microsofts rabatterbjudande på operativsystemet upphörde den 31 januari.

Både Windows 8 och Vista är emellertid långt ifrån framgångarna med Windows 7 när det släpptes till försäljning i oktober 2009. Tre månader efter släppet hade Windows 7 en andel på 8,2 procent av alla Windowsdatorer världen över, tre gånger mer än Windows 8s nuvarande andelar.

Microsoft vidhåller stark försäljning

Microsoft har sedan släppet av Windows 8 hävdat att operativsystemet sålt i samma takt som Windows 7 när det släpptes. Net Applications siffror strider emellertid mot detta påstående.

Vissa analytiker har spekulerat i att Microsoft kan ha sålt ungefär lika många licenser av Windows 8 som Windows 7 under de första tre månaderna, men att många av dessa har gått till datortillverkare och datorer som ännu inte sålts till slutkund. En annan teori är att många kunder har köpt en ny dator med Windows 8, men har valt att nedgradera till Windows 7.

I slutändan tror många experter att det största problemet med Windows 8 är att allt fler kunder väljer att köpa surfplattor istället för pc-datorer. Enligt IDC har surfplattor börjat knappa in på pc-datorer vad gäller både försäljning och den tid som användarna spenderar framför sin enhet.

– Människor använder sin surfplatta framför teven, mellan möten och andra situationer. Surfplattor används mer medan tiden framför bordsdatorer minskar, säger Bob O'Donnell på analysföretaget IDC.

Han tillägger även att många användare har äldre pc-datorer med Windows 7 som fungerar bra och de lägger hellre sina pengar på surfplattor och smartphones.Diskutera Windows 8 på Eforum