Redan 1971 skrevs "Creeper" som anses vara det första datorviruset, ett program som kunde kopiera sig själv. Ett av de första datorvirus som fick stor spridning var Elk Cloner som upptäcktes 1982.

Men begreppet datorvirus myntades först 1983, när den amerikanska studenten Fred Cohen skrev ett program som kunde kunde kopiera sig själv och spridas från dator till dator.

Sedan dess har det dykt upp mängder av datorvirus. Det här är några av de mest klassiska datorvirus som världen skådat.

bild

1982
Elk Cloner – viruset som skapades av en femtonåring

Erik Cloner är ett av de allra första kända exemplen vi har på datorvirus som fått större spridning. Viruset skapades faktiskt av den femton år unge Rick Skrenta från Pennsylvania, USA – och på en Apple II. I efterhand har virusets klassats som ett så kallat boot sector-virus, vilket kort och gott betyder att viruset startas från en infekterad floppydisk och sedan sprids vidare. 

– Elk Cloner skulle utan större överdrift kunna kallas roten till det onda, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert.

Viruset var dock inte särskilt aggressivt. Anledningen? Ja, det var faktiskt inte framtaget för att orska skada utan snarare för att spela Rick Skrentas vänner ett spratt. 

– Skrenta skapade ett virus som var riktigt smittosamt och det var bara den begränsade möjligheten till kommunikation mellan datorerna som förhindrade en större spridning. Viruset var trots allt beroende av att disketter flyttades mellan datorerna för att det skulle få ett fotfäste till skillnad mot dagens virus som färdas globalt via internet, menar Johan Jarl.