2004
Fruktade viruset My Doom - ett verk av Linuxfanatiker

My Doom är ett klassiskt form av virus, som vi känner igen väl i dag. Det spred sig via mail, i ett meddelande som såg ut som att någon hade skickat mailet till fel adress. I mailet fanns en bifogad fil, och den som öppnade den var körd. Då mailade den sig nämligen vidare till hela kontaktlistan, och spred sig vidare till den delade mappen i dåtidens populära fildelningsprogram Kazaa.

På så sätt kunde My Doom öppna en bakdörr för spamföretag. Men viruset utförde också en ddos-attack mot sajten sco.com, som dukade under omedelbart. sco.com hade tidigare försökt dra Linux inför rätta, och därför antogs det att skaparen av My Doom var en Linux-fantast.

– 2004 blev året då folk började försöka tjäna pengar på virus, i My Dooms fall via spamföretagen. Det var en stressig tid. MyDoom kom med nya varianter varje dag, och totalt blev det hundratals om inte tusentals versioner. På varenda viruslabb satt folk och jobbade frenetiskt för att snabbt hinna motverka de senaste virusvarianterna, berättar Johan Jarl.

Under sina första 24 timmar stod My Doom för var tionde mail som skickades över världen. Vem som låg bakom är fortfarande oklart.