2005
XCP/ Mediamax CD-3 – viruset som skulle stoppa fildelarna

Virus skapas inte alltid av ensamma hackare – vilket XCP är ett bra exempel på. Det här utvecklades nämligen av jätteföretaget Sony BMG. I syfte att få bukt med den illegala fildelningen placerade man nämligen ett gömt program, ett så kallat root kit, på sina cd-skivor. Problemet var bara att det orsakade systemkrascher och gjorde datorerna allmänt sega – dessutom drabbade programmet säkerheten i datorerna, vilket i sin tur ledde till att andra virus kunde spridas.

– Ett rootkit är en teknik för att dölja saker på väldigt låg nivå i operativsystemet. I fallet med Sonys program doldes allting som började med SYS, vilket gjorde att hackare kunde skapa processer som doldes på den smittade datorn enligt samma principer. På den här tiden hade inte antivirusprogrammen några skydd mot rootkits.

När det väl upptäcktes försökte Sony BMG lugna oroade konsumenter genom att hävda att det inte fanns några som helst risker. Men redan dagen därpå meddelade den amerikanska säkerhetstjänsten att programmet medvetet gömde filer på datorn. Därefter började Sony dra tillbaka samtliga skivor man sålt där programmet fanns installerat.

– Hela affären fick mycket uppmärksamhet. Jag minns att jag fick väldigt många samtal från oroliga konsumenter. Lyckligtvis blev spridningen inte speciellt stor i Sverige. De som hade beställt skivor över nätet kunde råka ut för de preparerade skivorna, men de såldes aldrig i butik i Sverige, säger Johan Jarl.