Du kan komma åt din Omninas KD20 på distans, via fjärråtkomst, eller som moln som det trendriktigt kallas. Shuttle kallar funktionen Share Box och den består i att du skapar ett unikt namn för din enhet som registreras i en server hos Shuttle. Du kan sedan nå din enhet via webbplatsen www.omninas.net där du uppger namnet och lösenordet för din enhet. Det fungerar som en aningen mindre elegant version av det Netgear kör med sina Stora-enheter.
- Missa inte: 8 smarta tips för dina molntjänster
Du kan även komma åt din enhet från en Iphone eller Android-telefon via de appar som Shuttle har skapat. Det innebär till exempel att du kan streama musik från Itunes-servern eller över huvud taget komma åt mediafiler vart du än befinner dig. Omninas KD20 kan även på egen hand ladda hem till exempel torrents.
Goda prestanda för hemmet
Som vi ofta påpekat tidigare blir prestandamätningar av nas-enheter alltid tvetydiga. Prestanda påverkas av många saker utanför själva nas-enheten, som hur bra switch man har eller prestanda hos datorn man mäter ifrån. Men vi kan säga att vår testmiljö är ganska representativ för hur det blir i ett typiskt hemmanätverk med en inte allt för snabb dator.
Baktill hittar vi nätverksuttaget, två usb-portar och en rejäl fläkt.
Vi kopierade en filstruktur med 7 gigabyte data från vår testdator. Här fick vi en stadig och jämn snitthastighet runt 31 megabyte per sekund. Det här innebär att Ominas KD20 håller jämna steg med snabba och avsevärt dyrare enheter som Buffalo Terastation som vi testade för inte så länge sedan.
Skulle vi dra igång flera samtidiga kopieringar till och från flera datorer skulle troligen Omninas KD20 snabbt tappa i prestanda medan mer kraftfulla enheter klarar mer parallellarbete. Men för normal användning i ett hemnätverk är hur som helst Omninas KD20 imponerande snabb. Strömförbrukningen är helt okej, vi mätte upp runt 15 watt under normal drift. Enheten är dessutom tyst, fläkten körs bara vid behov och vi lyckades aldrig pressa enheten tillräckligt för att den skulle dra igång.
Webbgränssnittet är enkelt, snudd på primitivt, men i gengäld tydligt och mycket snabbt.
Det är enkelt att komma igång med Omninas KD20. Startguiden visar tydligt hur du monterar in hårddiskar och ansluter enheten. Sedan är det bara att köra programmet Omninas Finder direkt från cd-skivan, det progammet letar upp enheten åt dig så du kan ansluta till den och konfigurera den. Webbgränssnittet som du använder för att sköta om och ställa in Omninas KD20 är enkelt, snudd på primitivt i sin utformning, men föredömligt snabbt och tydligt.
Vi gillar Shuttle Omninas KD20, den är enkel och okomplicerad plus att den ger mycket och snabb lagring för pengarna. Precis som en nas för hemmabruk skall vara alltså.
Shuttle Omninas KD20
Kontakt: Shuttle, eu.shuttle.com
Processor: PLX NAS 7821, tvåkärnig ARM-processor.
Minne: 256 megabyte ddr2.
Diskplatser: 2.
Raid-nivåer: 0, 1, Jbod, (och enkel disk).
Anslutningar: Gigabit Ethernet, 2 st usb 2.0, 1 st usb 3.0, sd-kortläsare.
Tjänster: Smb/cifs, afp, dlna-kompatibel, Itunes-server.
Storlek: 17 x 9 x 22,5 cm.
Pris: 1 350 kronor (utan hårddiskar)
Plus: Mycket bra prestanda. Låg ljudnivå. Snabbt enkelt gränssnitt. Byggbar via usb
Minus: Saknar klassiska tjänster som nfs, ftp
Betyg: (8 av 10)