Brothers MFC-J4510DW är en multifunktionsskrivare som skiljer sig från andra av sina gelikar. Den här skrivaren har vridit på pappershanteringen 90 grader och skriver ut sidledes – det vill säga skriver varje A4-sida i liggande läge.

Flera fördelar finns med den här förändringen. Skrivaren blir inte lika skrymmande; pappersfacket behöver bara sticka ut för att ta emot en A4-sida på bredden. Utskrifterna blir dessutom snabbare eftersom skrivhuvudena passerar papperet färre gånger per sida.

Större papper manuellt
Andra tillverkare har experimenterat med att ha papperet vänt på det här viset, men problemet har varit att fibrerna i papperet gjorde att papperet böjde sig eller rullade ihop sig efter utskrift. Brother har tydligen löst det här problemet med sin nya skrivare. Det kan vara en av anledningarna till att skrivaren vid färgutskrifter på vanligt papper gör ett uppehåll i några sekunder två eller tre gånger under utskriftens gång, och meddelar på displayen att torkning pågår. Vid vanlig svart textutskrift gör den inga torkningspauser.

Brother MFC-J451DW

Den innovativa pappershanteringen har också den fördelen att den kan skriva ut dokument eller foton i A3-storlek. Men de papperen måste du mata manuellt via ett fack på baksidan av skrivaren, ett i taget, och luckan du öppnar ger inte mycket ryggstöd åt det stora papperet. Det kräver att du har tillräckligt med plats bakom skrivaren eller att du måste hålla upp papperet tills det har matats in nog långt.

Den ordinarie papperskassetten framtill kan du ladda med 150 ark vanligt skrivpapper eller 50 fotopapper. För att skriva ut foton i storleken 10 x 15 centimeter skjuter du pappersstöden till rätt format.

Bra för litet kontor
Den 9,3 cm stora pekskärmen är smidig att använda med bra menyer och en mängd avancerade inställningar, för skanning, kopiering och utskrift.

Utskrifterna gick smidigt och snabbt i de flesta fall, men vi råkade ut för återkommande papperstrassel vid utskrift av 10x15-foton. Det verkar inte som papperet i kassetten låg i gynnsamt läge, trots att det låg vid rätt markering.

Andra fördelar är en inbyggd automatisk arkmatare, dubbelsidig utskrift och fax för den som fortfarande använder det. Den är väl tänkt som en maskin för ett litet företag eller hemmakontor, där huvudsaken är att skriva ut vanliga A4-dokument och bara sporadiskt i A3.

Kvaliteten på utskrifterna är överlag bra, texten är skarp med bra svärta och ger bra läsbarhet även i mindre grader. Foton har inte den intensitet och djup som en dedikerad fotoskrivare ger, men är fullgoda för vardagsbruk.

Brother MFC-J4510DW
Tillverkare: Brother, www.brother.se
Teknik: Bläckstråle/multifunktion.
Anslutningar: Usb, 802.11 b/g/n, Ethernet, wifi, Pictbridge och minneskort.
Display: 9,3 cm pekskärm
Utskriftsupplösning: Upp till 6 000 x 1 200 dpi.
Bildäsarupplösning: Upp till 2 400 dpi.
Antal bläckpatroner: 4 (cyan, magenta, gul, svart)
Antal A4-utskrifter per minut (svart text): 20 sidor.
Antal A4-foton per uppsättning patroner, normal kvalitet: 84.
Utskriftshastighet A4-foto (standard/hög kvalitet): 2 min 20 sek / 3 min 5 sek.
Utskriftshastighet A3-foto (standardkvalitet): 4 min 50 sek.
Utskriftshastighet 10x15 cm-foto (standard): 28 sek.
Dubbelsidig utskrift (automatisk duplex): Ja
Pappersmagasin: 1 st magasin,150 ark alt. 50 fotopapper.
Kantfri utskrift: Ja
Strömförbrukning: 1,5 W (viloläge), 5,5 W (vänteläge) / 21 W (utskrift).
Ljudnivå: 50 dBA (medelvärde).
Storlek (b x d x h): 48 x 29 x 18,6 cm.
Vikt: Cirka 9,3 kg.
Cirkapris: 1 759 kronor.

Pris bläckpatron (Komplett uppsättning XL-patroner): 703/502 kronor.
Bläckkostnad (84 st A4 fotoutskrifter): Cirka 542/387 kronor.
Bläckkostnad (per A4 färgfoto, standardkvalitet): Cirka 6:45/4:50 kronor.
Bläckkostnad (per 10x15 cm-utskrift, standardkvalitet): Cirka 1:55/1:10 kronor.

Priser och kostnader baserade på inkclub.se/nordicink.se 24 januari 2013.

Plus: A3-utskrift. Automatisk duplex och arkmatare.
Minus: Ingen duplex vid automatisk arkmatning.
Betyg (7 av 10)