Windows 8 innehåller många spännande nyheter, och i de tidigare delarna i vår skola har vi fokuserat på de två största: gränssnittet och apparna (se länkar till skolans tidigare delar nedan). Windows 8 har som bekant anpassats till surfplattor och det här betyder ett helt nytt utseende och att vi kan ladda hem appar (program) direkt till systemet.

Vi ska nu titta närmare på den tredje stora nyheten: Möjligheten att göra datorn personlig.

I tidigare versioner har utseendet på Windows styrts av datorn. Din jobbdator ser ut på ett sätt och din hemmadator på ett annat.

personligt windows 8I Windows 8 är utseendet i stället kopplat till dig. När du loggar in på en Windows 8- dator gör du det med ditt Microsoft-konto, till exempel din Hotmail- eller Live-adress. Datorns inställning är kopplad hit, så när du loggar in på en annan dator tar du med dig inställningarna hit. Det handlar inte bara om ytliga saker som ­färger och bakgrunder. Nej, du kan till och med koppla datorns språk till ditt konto. Loggar du in på en engelsk dator kan du ändå få ­Windows-menyerna på svenska!

personligt windows 8Din dator kan alltså se ut på olika sätt beroende på vem som loggar in, och du kan skaffa flera olika identiteter för att snabbt växla mellan exempel jobb- och ­privatläge.

Ett problem med inställningarna i Windows 8 är att de är utspridda. Som vi har nämnt tidigare är Windows 8 egent­ligen två olika system: Det traditionella Skrivbordsläget och det nya Startskärmsläget. Några inställningar finns i det ena. En del i det andra. Och några i båda.

Nästa sida: Vi visar hur du går till väga.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 8.
Tid: 20 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator med Windows 8.
  • Internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Hur du ändrar färger, ljud och bakgrunder.
  • Ta kontroll över Start-skärmen.
  • Att byta språk.