Webbläsaren är en så grundläggande funktion i en dator numera att man nästan frågar sig varför det helt enkelt inte är en del av datorns operativsystem. Faktum är att Microsoft tyckte att det borde vara så och under en period dominerade deras Internet Explorer så kraftigt att det i praktisk mening fungerade så.

Många, inklusive EU, tyckte dock att detta var fel och så sent som 2013 bötfällde de Microsoft med över 500 miljoner euro för att de snedvred konkurrensen.

Chrome dominerar

Ironin är att när domen väl föll efter många år av undersökningar och debatt så hade Microsoft redan tappat sin dominans. Det började med att allt fler lockades av uppstickare som Firefox och mindre konkurrenter som Opera. I perioder har konkurrensen mellan webbläsare varit så hård att man pratat om det som webbläsarkriget.

Idag är det Google Chrome som dominerar med någonstans runt 60 procent av användningen i Windows-datorer. Närmsta konkurrent är Firefox med runt 15 procent och Microsofts olika webbläsare, som tillsammans når upp i ungefär lika mycket. Blandar man in Mac och Iphone ser fördelningen annorlunda ut etersom Apples webbläsare Safari är vanlig där.

Men kort sagt, håller vi oss till Windows så brukade Internet Explorer dominera, men blev sedan frånåkt av först Firefox och nu av Google Chrome.

Handlar om pengar

Frågan är – spelar det någon roll vilken webbläsare man använder? Jo, faktiskt. Olika webbläsare ger lite olika prestanda, är olika resurskrävande och är framför allt olika smidiga att använda.

Den kanske ännu större frågan är varför företagen bryr sig så mycket. För de bryr sig verkligen – i synnerhet just Microsoft och Google har plöjt ner stora resurser i att bli dominerande. Men varför? Det är ju trots allt ganska enkla program som medföljer Windows eller som du kan ladda ned gratis. Trots att webbläsarna går att ladda ned kostnadsfritt handlar svaret om pengar. Väldigt, väldigt mycket pengar.

Den som äger din webbläsare äger nämligen väldigt mycket information om hur och var du surfar. Om vad du gör online och vilka tider du gör det. De kan få en hyfsad idé om var du befinner dig när du surfar och hur lång tid du tillbringar med olika sidor, sajter eller tjänster.

Om man, som Google, kan följa surfmönster och vanor hos över hälften av de som surfar på nätet, ja då sitter man på en gigantisk guldgruva med information.

Frågan är då vilken webbläsare man ska välja? Vi har testat de fem största för Windows.