I väntan på enkla och lagliga sätt för oss internetanvändare att se våra favoritfilmer och tv-serier har piratkopieringen frodats och fildelningssajter som The Pirate Bay blomstrat. Dessutom hyrs och köps fortfarande fysiska dvd- eller blu-ray-skivor i den lokala butiken eller på nätet – trots att det finns bredband i nära nog varje stuga i dag.

Annat är det på ljudsidan där dammet efter det bittra kriget mellan musikindustrin och it-branschen nu lagt sig och där abonnemangstjänster som Spotify, Wimp och Xbox Music erbjuder ett gigantiskt utbud av musik för de flesta smaker.

På andra sidan Atlanten har en handfull internettjänster också börjat ta kampen med film- och tv-industrin så att vi ska kunna se film och tv-serier – enkelt via nätet. Och under de senaste månaderna har det börjat ta fart även här i Sverige.

Vi har tittat närmare på fyra av marknadens största namn för abonnemang på film. Från USA kommer de två stora tjänsterna ­Netflix och HBO Nordic. De utmanas av svenska Viaplay och Filmnet.

Att det är just de här tjänsterna vi valt beror på att de är tillgängliga för en större grupp användare. Flera andra alternativ befinner sig, när det här skrivs, i startgroparna och är inte enkelt tillgängliga för dig.

Hård kamp om kunderna

Det är fortfarande gryning för tjänsterna. Överlag är utbudet tunt. Varje leverantör lockar med en handfull toppfilmer, men i det stora utbudet är det få titlar som någonsin nått bioduken. Ännu många färre har gjort det under de senaste åren.

Vidare skiljer sig utbudet mellan leverantörerna till stora delar. Trots att marknaden är ung är kampen om kunderna stenhård. Varje månad har någon aktör skrivit ett exklusivt avtal med en filmleverantör. Det här gör att till exempel Netflix har svårt att skaffa svenskt material. De blågula ­konkurrenterna kan å andra sidan inte enkelt komma över samma fina tv-serieavtal som sina amerikanska motsvarigheter.

Summa summarum leder det här till att du som kund måste ha konton på flera ställen för att ens kunna se det futtiga antal filmer som får strömmas.

Väldigt prisvärt

Men det finns en sak som räddar tjänsterna. Idag kostar det nämligen bara en handfull tior per månad att gå med. Och väl inne kan du titta tills ögonen ger upp. Alla lär hitta värde för minst en eller ett par månader.

När bollen väl är i rullning är chansen god att fler producenter släpper fler filmer till fler tjänster. Till slut anpassar sig förhoppningsvis filmbranschen till sina kunders önskningar och släpper allting för strömmande konsumtion.

Mycket kan ännu göras, men inom relativ närtid slipper du förhoppningsvis anpassa din filmkonsumtion efter någon annans pipa. Hoppa på tåget nu – och få en försmak av framtiden.