För dig som vill byta ikon på en genväg finns ett stort utbud, både i Windows och på nätet. Men vill du ha en specialanpassad ikon för ditt behov tvingas du tillverka den själv. Det finns gott om program för detta, men det kräver också ett visst mått av konstnärlighet.

ikon porträttikon porträttHär visar vi i stället hur du kan använda en bild för att ­tillverka en Windows-ikon. Det kan vara en nedladdad bild, en seriefigur eller ett fotografi som du själv har tagit. Varför inte till exempel använda porträttikoner på genvägarna till de personliga mapparna för familjens olika användare av datorn?

Börja med att ladda ned och installera gratis­programmet Icon Developer: www.stardock.com/products/icondeveloper. Observera att det också finns en betalversion för tio dollar (70 kronor) med lite fler funktioner.

ikon porträtt
1. Välj bild. Ladda ned eller välj ut den bild du vill använda. Ta hjälp av ett bildredigeringsprogram, Paint eller något mer ­avancerat, för att göra den kvadratisk och eventuellt redigera den om det behövs. Spara fotografiet i formatet png.

ikon porträtt
2. Använd bild. Nu är det dags att starta Icon Developer. När programmet gått igång, stäng då startrutan och välj New i File-menyn, samt sedan Icon from Image File. Bläddra fram din bildfil och öppna den.

ikon porträtt
3. Välj ikoner. Du får fram ett fönster med din nya ikon i olika storlekar. Här kan du välja olika format som ska skapas, men du behöver inte röra något – förvalen är de standardstorlekar som Windows använder. Godkänn med OK.

ikon porträtt
4. Spara. Välj Save as i File-menyn och spara din ikon på lämpligt ställe. Du har nu en fil i formatet ico som du kan använda för att byta utseende på valfri genväg. Du behöver bara högerklicka på gen­vägen, välja Egenskaper, klicka på Byt ikon och bläddra fram din ikonfil.Diskutera Windows 7 på Eforum

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows (alla versioner)
Tid: 30 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att göra en ikon av ett fotografi.