Till att börja med ska vi nog ta och reda ut begreppen. Microsoft lanserade nyligen två olika saker, Office-programpaketet Office 2013, och webbtjänsten Office 365 Home Premium.

Office 2013 är precis som vanligt ett paket med Officeprogram: Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Onenote, Access och Publisher. Givetvis med lite nya funktioner och ändringar i gränssnittet eftersom det är en ny version av programmen, men på det hela taget är det samma svit som förut.

Du kan köpa en vanlig Officelicens, ladda hem programmen och installera på en dator med licensnyckel, eller köpa en box i butik. Priserna för dessa ligger på ungefär samma nivå som Office 2010, drygt ett par tusen för Office Home & Business och dryga tusenlappen för Office Home & Student.

De paketen innehåller dock inte alla program. I Home & Student får du Word, Excel, Powerpoint och Onenote. I Home & Business ingår även Outlook. Vill du ha allt (men inte Office 365) är det Office Professional som gäller för nästan fem tusen.

Office 365 Home Premium
Redan efter ett par minuter gick det att starta och köra Office-programmen trots att de fortfarande laddades ner. Detta eftersom installationen använder samma teknik som den nya funktionen Office On Demand, som gör att du kan starta dina program via webben från en dator som inte har Office.

Programprenumeration
Office 365 Home Premium är ett annat sätt att skaffa Office i hemmet, som prenumerationstjänst istället för programköp till ett fast pris. Office 365 har funnits ett tag för företag, och blir nu alltså tillgängligt för alla. Du betalar årsvis (899 kronor) eller månadsvis (90 kronor) och din licens är knuten till ditt Microsoft-konto, det vill säga samma som du använder för Skydrive eller till exempel Skype. Då får du nedladdningslänk för att kunna installera programmen. Office 365 finns också till Mac, men då får du Office för Mac 2011 i stället för nya Office 2013.