När Microsoft förra året meddelande att de skulle släppa egna surfplattor med Windows 8 överraskade de de flesta. Namnet Surface hade de redan använt tidigare på så kallade tabletop-datorer, så att det nu skulle adopteras i en Ipad- och Galaxy Tab-konkurrent hade inte direkt låga odds. Allt eftersom vi fick veta mer om nya Surface och om nya Windows, blev Microsofts satsning allt mer intressant. Ordet Ipad-dödare är mer uttjatat än Gangnam Style, men det var åter igen en kliché som började göra sig hörd.

Microsoft har två versioner av Surface. Surface Pro, som ännu inte kommit till Sverige, har Intel-processor och kör vanliga Windows 8, medan Surface RT kör det surfplattespecifika Windows RT och har ARM-processor. Det är den senare som nu efter ett par tre månaders väntan till slut släpps i Sverige.

Om sanningen ska fram är Surface ganska långt ifrån en Ipad, både på gott och ont. Det den framför allt konkurrerar med är andra Windowsbaserade notebook-pc i litet format, eller med de nya hybriddatorerna som kombinerar surfplatta med tangentbord, som till exempel Samsung Smart PC eller Dell XPS 12.

Microsoft Surface RT
Surface RT sticker ut med sitt strama formspråk i plattan och färgglada (om du vill) uttryck i det tunna tangentbordet.

Ingen kopia
Till det yttre har Microsoft valt att gå en egen väg. Konkurrerande Windows-surfplattor som Samsung Smart PC och HP Envy X2 försöker efterlikna Ipad-och Android-plattor med rundade former, avsmalnande kanter och fokus på greppvänlighet. Och den enda andra RT-plattan vi hittills sett, Asus Vivotab RT, gör sitt bästa för att se ut som en Asus Transformer.