Surface är i stället designad med raka linjer, skarpa vinklar och minimalt med synliga detaljer. Ungefär som nya Windows-loggan eller appgränssnittet i Windows 8. Framtill har den heltäckande glasyta med skärm, webbkamera och en touchknapp för hemskärmen. Skärmen är i sig inget speciellt, en 1 366 x 768 bildpunkters ips-panel med fina färger och ljusstyrka. Men här har pc-datorer som Dell XPS 12 och plattor som Asus Transformer Infinity ett övertag med sina full hd-skärmar.

Runtom och baktill är det ett matt och väldigt tåligt magnesium-chassi som gäller. Det hela känns extremt solitt och välbyggt, även om Surface kan kännas lite kantig att greppa.

Microsoft Surface RT
Skärmen är på 10,6 tum med bildförhållandet 16:9. Tyvärr är det inte lika högupplöst som många av de bättre konkurrenterna.

Två tangentbordsval
Plattan kan köpas separat, men säljs vanligen i paket med tangentbordet Touch Cover, som även fungerar som skärmskydd. Det kopplas in enkelt med magnetfäste och är faktiskt förvånansvärt lätt att skriva på, trots att det bara är en filtmatta med nästan omärkligt upphöjda tangenter.

Till skillnad från andra likande läsningar är det inte tangentbordet som håller plattan upprätt, utan det utfällbara stödet på baksidan. Det gör att du tyvärr inte kan ställa in valfri vinkel på skärmen.

Här sitter också en musplatta, men den är ärligt talat inget vidare, minimal och med tveksam respons, speciellt i klicket. Lyckligtvis har man ju pekskärmen till hands, så det är mindre viktigt. Det finns också ett alternativ med mekaniska knappar att köpa, men det får du betala extra för.

Då kanterna är på plattan raka (eller i alla fall släta, men lite lutande) har Microsoft fått plats med en fullstor usb-port för att komplettera micro hdmi-porten och hörlursuttaget. Det är mycket nyttigt, då Windows RT har fullt stöd för usb-tillbehör som datormöss och tangentbord, samt lagringsenheter som usb-pinnar.

Det funkar precis som i Windows. Plugga in och använd. Microsoft får också litet extra plus för laddaren som ansluts med magnetlås istället för kontaktplugg. Det var något vi trodde Apple hade patenterat, men Microsoft har tydligen hittat ett sätt att gå runt det

Microsoft Surface RT

Förvillande likt en pc
Över huvud taget är det slående hur bra Microsoft har lyckats få en komplett Windows-upplevelse i detta nya system för en ny arkitektur. Visst, du kan inte köra valfria Windows-program, men utseende, inställningsmenyer, anpassningsmöjligheter och användarupplevelsen är identisk. Det innebär bland annat en filhanterare som är lika kraftfull som den i Windows.