Du är, åtminstone än så länge, begränsad till Internet Explorer för surfning, men den är å andra sidan bättre än de flesta alternativ i till exempel Android. Dock har den inte ActiveX-stöd och begränsat stöd för Flash.

Det kanske mest intressanta är att Microsoft har portat Office 2013 till Windows RT, och fullversioner av Word, Excel, Powerpoint och OneNote ingår i operativsystemet. Det får du betala över en tusenlapp för att få till din pc. Med allt detta är det många som aldrig skulle sakna ”riktigt” Windows och kan göra allt de behöver på en RT-platta.

Utom möjligen till sådant som bankärenden, men Microsoft säger att de jobbar på lösningar för elektroniska id i framtiden. Windows RT:s videostöd är också lite av en besvikelse. Vi hade gärna sett inbyggt stöd för bland annat mkv och flv, men där får man förlita sig på tredjeparts-appar.

Microsoft Surface RT

Trygg plattform med fyra kärnor
Så, ser man till funktion och byggkvalitet är det ruskigt imponerande. Men hur bra presterar Surface RT? Jodå, Surface vilar på en sund hårdvarugrund. Under huven sitter väl beprövade Nvidia Tegra 3 med fyrkärnig processor på 1,3 GHz och goda grafikprestanda.

Ett ställe där det brister i prestanda är när vi sveper skärmen snabbt på startskärmen och i vissa appar. Även att scrolla snabbt i en grafiktung webbsida i Internet Explorer innebär fördröjning i uppdateringen. Det här såg vi inte i samma gränssnitt och appar i de Atom-baserade Windows 8-plattor vi testat som för övrigt verkar ha liknande prestanda och nästan samma prisläge.

Det verkar som om antingen minneshanteringen eller grafikchipet och gränssnittet inte riktigt är optimalt anpassade till varandra. Med tanke på att Tegra 3 för övrigt presterar bra antar vi att det inte har med undermålig hårdvara att göra. I andra tillämpningar, från uppspelning av hd-video via hdmi till 3d-spel, märker vi ingen nämnvärd prestandaskillnad mot surfplattor med Android och Tegra 3.

Batteritiden är också jämförbar med konkurrerande surfplattor. Vi testade uppspelning av en högupplöst film med H.264-kodning och batteriet räckte i drygt sju timmar. Inte lika bra som senaste Ipad eller Asus Ttansformer Prime, men bättre än en Samsung Galaxy Tab 2 10.1 eller en Acer Iconia Tab A700.

Maximalbatteritid vid minimal användning är däremot inte så imponerande. Att läsa en e-bok på låg ljusstyrka tömmer batteriet nästan lika snabbt.

Friskt vågat, hälften vunnet
Microsoft har en rejäl utmaning med Surface RT. Dels att slå sig in på tabletmarknaden över huvud taget. Det är fortfarande Ipad som dominerar stort där och resten av gänger, med Samsung i spetsen är väl etablerade och erbjuder en enorm variation och bra prisvärde - Surface RT är relativt dyr för att vara surfplatta.

Dels ser Surface RT till det yttre ut att vara slående lik kommande Surface Pro med Windows 8. Så varför inte köpa en sådan istället? Nu har vi inte testat Pro, men förhandsinformationen talar bland annat om kort batteritid och ännu högre pris.

Ska Microsoft lyckas så är det just för att de med Surface har anammat en gammal Apple-slogan – ”Think Different”. Surface RT liknar inte något annat. Mer funktionell och pc-liknande än någon Android-eller IOS-konkurrent, nästan lika funktionell som de nya Windows 8-plattorna, men strömsnålare och i lägre prisklass, och med byggkvalitet i topp och en helt egen stil.

Microsoft Surface RT med Touch Cover
Tillverkare: Microsoft, www.microsoft.se
Processor
: Nvidia Tegra 3 / Cortex A9, 1,3 GHz dual core.
Grafik: Geforce ULP.
Minne: 2 GB.
Lagring: 32 GB ssd (cirka 15 GB ledigt), finns även med 64 GB.
Anslutningar: Usb, mikro-hdmi, hörlur.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.
Kortläsare: Micro ac/sdhc/sdxc.
Bildskärm: 10,6 tum ips, 1 366 x 768 bildpunkter.
Batteritid: Cirka 7 timmar videouppspelning
Storlek: 27,5 × 17,2 × 0,95 cm (1,2 cm tjock med tangentbord) .
Vikt: 680 g. (886 g med tangentbord).
Operativsystem: Windows RT.
Övrigt: Tangentbordsdocka.
Ljudnivå: 0 dBa.
Pris: 5 200 kronor (med tangentbord).

Plus: Utmärkt byggkvalitet. Smart och funktionsrik. Relativt goda prestanda
Minus: Enstaka prestandamissar. Måttlig bildskärm. Dålig musstyrning i Touch Cover.
Betyg (8 av 10)Diskutera surfplattor på Eforum